Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    2.278 пута прочитано    Датум: 20.01.2012    Одштампај

Драги парохијани,

По благослову нашег пароха, обраћамо Вам се у име Црквеног одбора.

Користимо ову прилику да поменемо нашег упокојеног председника Црквеног одбора господина Владимира Димитријевића који нам се годинама обраћао са овог истог места, који је водио и помагао развој наше Црквене општине, који је ширио писану реч православља на сва франкофона говорна подручја, који је сијао у тами нашег времена и који ће остати упамћен као велики човек међу нама Србима. Овом приликом, у овом светом тренутку када славимо Христово рођење, не можемо а да му у име свих нас не упутимо још једном речи хвале за све што је учинио.

Као што Свети Владика Николај Велимировић рече: „Божић је дан радости али и дан опомене. Доноси дарове, али очекује уздарје.“ Овим речима желимо да Вам се захвалимо што сте дошли у овако великом броју да прославимо заједно рођење Христово. Такође овим речима желимо и да Вас позовемо да будемо још бројнији на светим литургијама које се редовно одржавају у Лозани, у Сиеру и у Шансиу у Женеви. Узвратимо Богу дарове. Вратимо се својој светој цркви. Славимо Бога.

Ваша Помоћ нашој Црквеној општини је увек потребна и добродошла. Она може бити изражена кроз дела, кроз помоћ у организовању богослужења (припремање цркве, црквено певање), кроз помоћ у раду свештеника, кроз помоћ у раду Црквеног одбора. Ако имате вољу и жељу да се придружите туторима и члановима Црквеног одбора и да тако најдиректније помогнете у одржавању наше Парохије, слободно се јавите Оцу Богољубу који ће Вас даље преусмерити. Позивамо Вас и да испуните Вашу дужност као парохијани и да учествујете у финансијском издржавању наше Парохије. Позивамо Вас да уплатите парохијал као што је то у парохијском писму наведено. Верујте, без тога ће бити тешко наставити да заједно славимо Бога као што то чинимо последњих 11 година.

Сви активни парохијани су позвани на годишњу Скупштину која ће бити одржана 18. марта, након литургије. Том приликом ће се Црквени одбор обратити парохијанима, представити прошлогодишњи рад и план за наредну годину. Том приликом ће сви активни парохијани имати прилику да се обрате Црквеном одбору са својим предлозима.

Велики подухват наше парохије је у току. У децембру су почели радови на уређењу цркве капеле у нашем парохијском дому у Епаланжу. Оно што бисмо морали сви да имамо на уму јесте да је то црква Богу на славу, а нама, нашем народу, нашој деци на корист. Када буду сви радови завршени, поред цркве капеле, постојаће и заједничке просторије у којима ће народ моћи да се окупља, да разговара, да размењује своја искуства пун божанске љубави примљене на литургији. Библиотека Владимира Димитријевића ће такође бити део заједничких просторија тако да ће парохијски дом, поред свог основног литургијског, имати и културни значај. Све ово наравно неће моћи да се заврши без Ваше помоћи као што без ње није могло ни довде да се стигне. Потребна су улагања свих нас. Циљ је велики: направимо нашу свету цркву и у њој славимо Бога као што то вечерас овако величанствено чинимо.

Мир Вам Божји, браћо и сестре! Христос се роди!

НАПОМЕНА : Овај текст, обрађен и прилагођен обраћању пред великим бројем парохијана, прочитан је верницима на Бадње вече.