Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    902 пута прочитано    Датум: 22.04.2018    Одштампај

Драги парохијани,

Приближавамо се најрадоснијем хришћанском празнику, Христовог васкрсења. Размишљамо побожно и духовно сагледавамо дубину јеванђелских речи, које нам живописно сведоче о чуду у Витанији, где је Христос васкрсао праведнога Лазара. Славећи овај догађај, црквени песма нам о томе благовести: ,,Уверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, из мртвих си подигао Лазара Христе Боже. Због тога и ми као деца, носећи знамења победе, Теби победиоцу смрти кличемо: Осана на висинама, Блаословен је Онај који долази у име Господње.” Из ове црквене песме, видимо да је Господ Исус Христос пред своје страдање жели још једном да увери свете Апостоле да се од Лазаревог васкрсења поуче у истинитост Његовог  васкрсења, јер су наступили последњи дани Христовог земаљског живота. Последња радост пред Христово страдање, стигла је од мале деце и обичних људи на Цвети. Тога дана, пред вратима Јерусалима они су дочекали Христа бацајући палмине гранчице и цвеће узвикујући чудесне речи псалма Давидовог: ,,Осана, благословен који долази у Име Господње“. Ко је од њих тада могао знати каквог Госта дочекује? Вероватно, њихов ум није могао да открије дубину ове Божије тајне, али је срце њихово било испуњено радошћу и осећањем да се приближава Онај коме су биле намењене ове пророчке речи: ,,Благословен који долази у Име Господње, Благословен цар Израиљев“. То је последња добродошлица од деце и скромних људи, јер ће убрзо уследити гневна вика избезумљених народних вођа и народа римском управитељу Јудеје – Понтију Пилату: ,,Распни га распни”. Све оно што се догодило после Лазареве Суботе и Цвети, није личило на претходну недељу. Уследила је недеља великог Христовог страдања, коју Црква зове Страдална недеља и због свега што се догодило, састрадавајући са Христом  постимо строго (на води) и побожно размишљамо о тајни Божијег човекољубља и неизмерне жртве за нас, учествујемо у Цркви на Светим Службама у побожном бдењу дочекајући са вером Његово славано Васкрсење.

Велика – Страдална Недеља

У овој недељи на Светим Службама, сећамо се последњих догађаја из Христовог земаљског живота.

Велики понедељак – сећамо се на Христов пут у Јерусалим и клетве коју је изрече на неплодну смокву; затим читамо старозаветну причу о Јаковљевом сину Јосифу, кога су браћа продала у Египат.

Велики уторак – Господ Исус Христос проповеда у Јерусалимском храму, за то време јеврејске старешине траже начин да га ухвате осуде и убију. Овога дана Црква нас потсећа да се поучимо од јеванђелске приче “о десет девојака”.

Велика среда – сећамо се жене грешнице, која је миром помазала ноге Христове и на Јуду издајника, који је тајно одлучио да изда свога Учитеља.

Велики четвртак – Пасхална вечера, а после Вечере, Христос је узео Хлеб и Вино дајући о томе нову Заповест Апостолима да тај чин као нову Тајну Хлеба и Вина, чине у Његов спомен. Са Вечере, одлази безбожни Јуда и издаје Учитеља, после чега је уследило хватање и страдање Христово.

Велики петак – сећамо се дана Христовог страдања, невине осуде, распећа и смрти на Крсту. *На Велики петак постимо строго на води, (сухоједеније – сув хлеб и вода), а који могу, не једу ништа до после Вечење службе.

Велика субота – Христос почива телом у гробу а Душом силази у Ад да проповеда душама праведних Јеванђеље о спасењу.

Васкс (Пасха) – Славимо Христово васкрсење из мртвих.

Христово Воскресење, носи име Пасха. Реч «Пасха» дошла је из грчког језика и означава «прoлазак», «избављење». Успомена на овај историјски догађај, описан је у Старом Завету и установљен је да потсећа Јевреје  на тежак живот и страдање у египатском ропству. По Божијем наређењу, пророк Мојсије је извео Јеврејски народ на слободу. Овај догађај по својој симболици, указао је на будући догађај који ће се поновити кроз Христово страдање смрт и васкрсење. Христово васкрсење је наша Нова пасха и наш прелазак са Христом ,,из смрти у живот“. Христовом смрћу на крсту, остварило се наше искупљење, а кроз Његово васкрсење отворен је пут у живот вечни.  Христово Васкрсење је темељ на коме се гради наша вера у живот вечни. То је благовест и највећа утеха хришћанске Вере, коју су нам Апостоли објавили, у тој истини смо крштени и у истинитој вери у Хистово васкрсење полажемо наду на наше васкрсење и вечни живот са васкрслим Господом.

 

У тој вери Вас поздрављамо радосним поздравом о Васкрсу: ,,Христос Васкрсе“ ,,Ваистину Васкрсе“.

Света тајна Јелеосвећења – заједничка молитва за здравље, биће друге недеље Петровског поста у субота 16 јуна 2018 године са почетком у 18 часова – црква Бетузи.

 

IX – ДОНАТОРСКИ РУЧАК

Позивамо парохијане на Донаторски ручак ради прикупљања прихода за грађевинскe радове и уређење парохијског храм у згради на Епаланжу. Донаторски ручак је планиран у недељу 20 маја 2018 године. Почетак окупљања од 12:00 часова у просторијама клуба ,,Требава“ у Vevey. (Avenue Général-Guisan 58. 1800 Vevey).

Програм:  

             12:00 – 13:00 Дочек гостију и аперитив са хладним предјелом

13:00 – Ручак

16:00 – Крај донаторског ручка

 

Спонзор Донаторског ручка су: Саво и Снежана Савић.

Пријаве и резервације за донаторски ручак су код: Г-дина Саве Савића 076/563 16 11, или у Цркви код управе и свештеника.

 

ПОЗИВ НА ГОДИШЊУ СКУПШТИНУ 2018 ГОДИНЕ

Позивамо Вас на годишњу Скупштину парохије и црквене општине у Лозани, 03 Јуна 2018 године у Лозани, после свете Литургије, као што је планирано по распореду богослужења.

Дневни ред Скупштине:

  1. Извештај о приходима и расходима у 2017 години.
  2. Предлог буџета за 2018 годину.
  3. Извештај о грађевинским радовима.
  4. Разно.

 

Позивамо све активне парохијане на годишњу Скупштину и учествују у њеном раду.

 

ПЛАН ГРАЂЕВИНСКИХ РАДОВА И УРЕЂЕЊЕ ХРАМА У ПАРОХИЈСКОМ ЦЕНТРУ НА ЕПАЛАНЖУ

У 2018 години потребно је завршити грађевинске радове, што је условљено захтевом Општине на Епаланжу, који је стигао почетком фебруара. Црквена општина је у договору са архитектом доставила Општини план извођења  радова до коначног завршетка, закључно са крајем 2018 године, како би испунила дато обећање.

План извођења великих радова предвиђени су следећим редослдом: постављање скела, скидање постојеће кровне конструкције, зидарски радови и монтажа новог крова. Припремни радови – током маја, главни радови – јун и јул.

Крајем децембра 2017 године, постављен је први део фрески испред олтарског дела храма. Део сретстава за фреске исплаћен је прилозима парохијана а остатак од раније прикупљених сретстава грађевинског фонда.

Претходних година, поручен је Иконостас који је у завршној фази, дело академског скулптора Зорана Васиљковића. После Васкрса, планиран је превоз Иконостаса и престоних икона, и њихова монтажа.

Да све нас Господ укрепи у доброј намери, да наш труд благослови силом Свога васкрсења, желимо и ове године и на много година свима Вама срећан и Богом благословен празник Христовог Васкрсења.

О Васкрсу 2018 године,  ваш парох Богољуб Поповић.