Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    904 пута прочитано    Датум: 19.02.2018    Одштампај

Поводом прославе парохијске славе, његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски Г. Андреј, посетио је у суботу 10. фебруара 2018. годинефранкофонску парохију Светог Маријуса (првог епископа града Лозане из 6. века) и Светог Григорија Паламе у Лозани.

Епископ Андреј је началствовао Светом архијерејском Литургијом на француском језику уз саслуживање надлежног пароха оца Франсоa Меан, оца МаркаЖенан, гостујућег свештеника паројихе Светог Јована Шангајског и Сан Франциска из Париза, као и ђакона Ивана Толића. За певницом је одговарао мешовити парохијски хор потпомогнут појцима под руководством гђе Диане Лоранс из Париза.

У својој беседи, Епископ Андреј је, говорећи о историјиату парохије Светог Маријуса и Светог Григорија Паламе из Лозане, истакао значај франкофоних православних хришћана за развој и мисију Цркве Христове на просторима Западне Европе.Владика Андреј је посебно нагласио послушност и лојалност парохијског свештенства у сведочењу православног етоса у дијаспори и у остваривању очекиваног богослужбеног преображаја у складу са православим богослужбеним предањем.

Након Литургије, парохијани сусвоме Архипастиру у духу празника приредили трпезу љубави.Међу гостима је било представника из духовног живота кантона и града Лозане, међу којима делегат епископског викара римокатоличке Цркве, г-дин Ракло Мишел и представник реформаторске Црве, пастор Антоaн Рејмон. Испуњени духовном радошћу и озарени љубављу, парохијани су позвали свога Eпископа да их ускоро опет посети.