Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    260 пута прочитано    Датум: 1.12.2020    Одштампај

Помаже Бог драги парохијани,

Најпре, свима желимо добро здравље и Божији благослов, да вас наша порука застане у добру а затим да вам пожелимо срећан и Богом – благословен почетак поста, пред Христово рођење. Да овај пост најпре прилагодимо мери наше духовне и телесне снаге, сходно условима и времену у којима живимо. Тада ће нам сам пост служити као средство за своју духовну обнову и укрепљење наших физичких и душевних сила, са циљем да у расположењу мира дочекамо радосни Празник Христовог рођења.

Ове године због епидемиолошке ситуације, наше Славе и Празнике дочекујемо у специфичним условима, због чега морамо прилагодити и наше прославе, онако: ,,како то мора и може”. Кроз историју, Црква се увек прилагођавала времену и условима и у мери тих могућности вршила своју мисију. То није било увек ни лако ни једноставно, поготово не у смислу данашњег комфора. Докази за то су: мале цркве и мале породичне куће, једноставан и скроман црквени инвентар, који налазимо као заоставштину, што само потврђује да се и скромно могло славити и служити Богу.

Тренутне околности и прописи које од нас захтевају кантоналне власти, поштујемо и ми као Парохија и трудимо се да Празнике и обреде прилагодимо овим тешким условима.

У распореду Служби за Сијер и Лозану, шаљемо вам обавештење када и где можете доћи на Богослужење или заједнички обред, како би бар делимично могли да будемо верницима на услузи. Од 1. децембра важе нова правила за кантон Во и Вале, због чега сам у током дана све најпре проверио са Управама Цркава и након добијене сагласности, шаљемо вам обавештење.

Што се тиче Причешћа верних, у суботу 5. децембра у Сијеру и 6. децембра у Лозани – Бетузи, планирана је Света Литургија и на крају, причешће за оне који су постили и спремали се. Они који у тренутној ситуацији не желе да ризикују, разумемо и подржавамо њихов избор, јер је по нашем сазнању, велики број верника био или је тренутно позитиван на вирус. Као Црква, ми смо кроз Историју имали сличне ситуације, али смо и тада Служили и прилагођавали се датим околностима настојећи да будемо мудри када је потребно и да не ризикујемо када то од нас ни Господ не тражи. Неке ствари које нису хитне и неодложне, можемо одложити и тиме показати смирење, а кроз смирење сачекаћемо Божији благослов, који неће изостати.

Руководећи се Прописима кантоналних власти, поступак за причешће ће бити прилагођен броју људи који могу ући у Цркву. За Сијер до 50 особа, а по савету Управе и свештеника у Сијеру, ипак пазити да буде нешто мање, уз поштовање мера хигијене, дистанце (како је обележено жутом траком на клупама) и обавезно ношење маске.

У Лозани – овог пута у реновираној Цркви у Бетузи, дозвољено је 30 верника са свештенством, појцима и помоћним лицима, који треба да пазе на ред и поштовање мера кантона. Сваке године, број верних који се причешћују прве недеље је нешто већи, зато смо предвидели да се улази по групама. У 9 часова прва група. У 9:30 друга група и у 10:00 часова трећа група, тако редом све док буде верника.

За све важи правило и стрикно поштовање мера: хигијена (дезинфекција руку), дистанца (да се при уласку и изласку или у реду за причешће, стално држи размак ) и обавезно ношење маске. Хвала на разумевању.