Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    1.069 пута прочитано    Датум: 4.11.2017    Одштампај

У суботу 21 октобра 2017 године, Његово Преосвештенство Епископ Андреј, учинио је Архипастирску посету парохији Света Три Јерарха у Лозани. По благослову Епископа, вечерњу Службу служио је надлежни парох, отац Богољуб Поповић и ђакон Иван Толић. За певницом су певали појци парохије које је предводила професор музике Нина Софронски. Поред одраслих, учешће су узели и млађи чланови српско – француске музичке школе. Епископ Андреј је са посебном пажњом похвалио рад професора Нине Софронски на стварању и обучавању појаца за црквено – хорско певање.

После вечерње Службе, Епископ је поздравио присутне парохијане истакавши да је срећан што може да испуни дато обећање верницима и одржи предавање. Теме са којима се верници увек срећу, по доласку у Цркву на празничне службе су смисао и значај: ,,Господњих празника“.  У свом излагању, Епископ је подсетио да је осам Господњих Празника, сама суштина наше вере у Господа Исуса Христа. Они говоре о истинитим догађајима са Христом који су описани и у четири Јеванђеља. Поред етимолошког тумачења значаја многих речи и израза које срећемо у терминогогији Господњих празника, Епископ је настојао да верницима приближи и објасни сваки празнични догађај који је нашао своје место и примену у литургијском богослужењу. Подсетио је да у Цркви од Олтара до припрате, сваки тај део има свој смисао и симболику, и да није ту случајно постављен без дубљег смисла и поретка. Потребно је само разумети оно што у Јеванђељу пише у вези Господњих празника и препознати то у практичној примени Цркве, која је све то кроз богослужбене текстове, музику, иконографију, скулптуру и црквени живот изразила и показала.

После предавања, уследио је срдачан разговор Епископа са парохијанима који су искористили прилику да поздраве Епископа и да поставе нека питања. На крају, парохијани су се захвалили Епископу Андреју на посети и узевши благослов позвали Га да дође поново.