Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, Некатегоризовано    461 пута прочитано    Датум: 26.04.2020    Одштампај

Блистајућом светлошћу Васкрсења Господа и Спаса нашега Исуса Христа схватамо изнова смисао целокупног нашег постојања, смисао мира и слоге у Богу, и од свег срца једнодушно кличемо:

Х Р И С Т О С   В А С К Р С Е !

И у овој фази ванредне, привремене ситуације изазване пандемијом коронавируса која је захватила цео свет, у несвакидашњим околностима и условима у којима ове године славимо Васкрс, у складу са важећим државним мерама са циљем обустављења већег ширења опасне заразе корона-вируса, молитвено бодрећи свеколики народ Божји у овој незамисливој људској трагедији, издајемо следећу:

Поруку заједништва и солидарности

Свима Вама благодаримо што смо у наставку Великог васкршњег Поста смогли додатне снаге да се ове године о Празнику над празницима молимо ипак у својим домовима, а све у духовном јединству са свом црквеном јерархијом, с тим што управо и на тај начин образујемо живу Цркву. Показали смо да смо народ јаке вере и културе одговорности према нама и према друштву, да сви имамо разумевања за изненадно строге мере заштите у нашим светим храмовима, што је постало један од пресудних фактора да сви заједно сузбијамо епидемију и да се вирус теже преноси. Сагласно са државним и здравственим службама и поштујући најдобронамерније препоруке и упутства која налаже струка, наше храмовне управе, по српском принципу чојства и јунаштва, савесно су водили рачуна о мерама да се несебично излази у сусрет благочестивом народу у овом периоду док траје овај ванредни режим. Епархија је донела низ мера и одлука о начину рада и деловања при храмовима током ванредног стања. проглашењем ванредног стања Црква и храмови нису обустављали свој рад, напротив, свештенство и црквени одбори се осећају као да су управо сада на испиту, да појачамо своје молитве Богу и да се милосрђем и човекољубљем жртвујемо за оне који су у опасности. Образовани су кризни штабови у корист оних који од нас очекују помоћ, јер Бог долази пострадалом народу и у лицу ближњих. Водећи посебну бригу о старијим и немоћним парохијанима, свештеници су као приоритетни талас помоћи заједно са црквењацима упаковали намирнице које су затим подељене онима у невољи. Исто су многи Одбори спремни да се по потреби обезбеде лекови за оне који нису у могућности да се током ванредног стања старају о својим основним потребама. Богослужења се и даље директно преносе преко интернета иако су нам осећања помешана када доживљавамо празне храмове! Црква је увек одлучно остала уз своју паству, уз свој народ, показујући у духовном укрепљењу истинску хришћанску љубав према свима.

И даље констатујемо да у нашој Епархији међу свештенством и верницима наше нема жртава нити има случајева да су верници наше Епархије у Аустрији, Швајцарској, Италији или на Малти примљени у болницама због инфекције од заразе корона вирусом. Код неких су се око половине априла установили врло благи или пак никакви симптоми и саветовали смо све наше вернике да поступимо веома опрезно јер овај опаки вирус још увек не познајемо довољно добро. Сазнали смо много, али не и довољно. Светска здравствена организација је све нас упозорила да други крајеви света могу да постану нова жаришта епидемије. Преко најмодернијих технологија испитују се могући скривени таложници инфекције и о потпуној елиминацији вируса да би се лакше суочавали са чињеницама и да се свесно и одговорно суочимо са пандемијом.

Веома је могуће да смо ипак и даље на почетку пандемије и да ћемо морати да живимо са њом неко време. Сведоци смо да су многи људи остали без посла и куповина основних животних намирница може убудуће за народ да представља проблем. Због пандемије, коронавирус може убудуће – због рекордних дефицита привреде – да гурне народ у сиромаштво. Али исто тако пратимо бригу одговорних фактора државе да ће се радити на успостављању неопходних услова за опоравак и свеобухватни економски одговор на последице пандемије. Морамо да научимо да живимо са оваквим проблемима и да се припремамо за будућу економску кризу која ће свакако следити овој кризи.

Епархија брижно прати свакодневне вести и изјаве одговорних личности држава и медицинске струке. Имајући у виду да свет остаје у овој фази за још неко време, поједине Владе држава у нашој Епархији размишљају о скором постепеном ублажавању мера рестрикције и да ће се доносити нове, али ублажене мере. Представници власти Републике Аустрије, примера ради, истакли су да је верски живот посебна категорија слободе, најузвишеније благо које брижљиво чува Устав земље! Званична изјава републичких власти да се богослужења у храмовима не могу упоредити гастрономијама или другим забавним манифестацијама. Похваљен је степен одговорности верских заједница које су најодговорније дали потпору одлукама и мерама државних институција што је знак дуг проверених одличних међусобних односа.

Свесни смо да све мора ићи постепено да се жар вируса опет не распали, да се и надаље држимо мера опреза и даље јер може поново да се разбукти. Ако се у Републици Аустрији од средине маја дозвољавају јавна богослужења, под безбедоносним прописима у заштити човековог здравља, и убудуће би наша Епархија била у сагласности са експертима који препоручују најважније правило: да свуда држимо одстојање. Издаће се одобрење да у храмовима борави ограничен број људи у односу на број квадрата храма. У питању није првенствено реч о броју људи, већ о размаку. Због особа у нашем окружењу које могу бити носиоци клице новог коронавируса и оних који су у повећаном ризику, испоштујмо правило привремене удаљености од два метра да не би изложили инфицирању ни себе ни друге.

Број инфицираних корона вирусом је порастао великом брзином! Изражавамо нашу свесрдну благодарност свим трудбеницима у њиховој најузвишенијој жртви за народ, лекарима и медицинском особљу који свакодневно брину за излечење народа, нарочито и за оне узнемирене медицинске раднике који се са великим напором боре у болницама са лошим условима тражећи ефикасније безбедносне услове за рад. Досад је преминуло на стотине медицинских радника! Храбримо све ожалошћене и безнадежне и на све призивамо благослов Божји. Изразимо саучешће због досадашњих небројених жртава вируса.

Позивајући све на молитву, на стрпљење и дисциплину, мишљења смо да је сада прилика да упознамо пре свега себе и оне с којима живимо, носећи бреме једни другима и да не клонемо духом већ подижемо морал и веру међу свима нама. Молимо се за народ у деловима света који су највише погођени овом кризом. Молимо се васкрслом Господу за оне у невољи и за све људе да што пре стичемо свеопшти имунитет од вируса, или природним путем или медицинским путем. И сада смо истог мишљења да је пут који је наша Црква изабрала исправан и добар, како би се свим могућим привременим мерама вирус држао под контролом, за добробит свих.

Овом савременом несрећом која је притисла род људски, Бог нас сигурно опомиње и подсећа на заједништво и солидарност. Овај Жути картон од природе, као израз бриге и старања Божијег о човеку, може да буде нови почетак, време промишљања, да се учимо на грешкама и покајнички се суочимо са манама система живота. Оно што је најбитније јесте да будемо бољи и да ценимо живот и вредности живота на другачији начин.

Господ и Спаситељ наш Исус Христос је сишао у дубине Ада да би све нас избавио од власти нечастивога који је држао у оковима целокупну творевину. Зато не може ниједан проблем овог палог света да нас одврати од Васкрслог Господа Који замењује сваки страх, тугу и неизвесност.

У то име, упућујемо ову Поруку заједништва и солидарности, спремни да на најбољи јеванђелски начин, излазимо из ове кризе до званичног завршетка епидемије. Са Архипастирским благословом све Вас поздравља нашим стародревним васкршњим поздравом: Христос васкрсе!

 

Ваш самолитвеник пред Господом, Епископ аустријско-швајцарски Андреј