Парохијски дом
dom
Рубрика: Историјат    3.367 пута прочитано    Датум: 1.11.2011    Одштампај

Српска православна црквена Општина у Лозани за романску Швајцарску је новијег датума. На овом подручју Швајцарске, верници српске Цркве присутни су више деценија. Историјски подаци говоре да су у: Женеви, Лозани и дргим градовима, живели или се школовали бројни знаменити Срби.  И поред стогодишњег присуства на овом подручју, идеја за организовање црквеног живота, појавила се тек у последњој деценији.

Услов за организовање Цркве у дијаспори

Да би  се ,,Црква” у дијаспори организовала као институција, потребно је да постоји  свест православних верника о припадности својој вери и нацији. Тај осећај ствара предуслов за организовање парохије као молитвене заједнице, коју  треба да предводи свештеник. Када постоји ,,Жива Црква”, као заједница верних, тада је могуће радити на  организацији црквене структуре и градити храм, за молитву. Храм се увек јавља као видљиво обележје вере и присуства једног народа на том подручју.

Редослед догађаја од оснивања  црквене Општине и Парохије

Рад на организовању црквене Општине у Лозани за романску Швајцарску, почео је стварањем иницијативног одбор 13. новембра 1998. г. На седници коју је сазвао о. Милутин Николић парох у Базелу уз присуство представника Амбасаде и верника са подручја ове парохије, изабран је иницијативни одбор. Прву Литургију у грчком храму Св. Герасима у Лозани, служио је Епископ средњоевропски Константин уз присуствовао мањег броја верника. Након тога, 17. јануара 2000.г. организовано је вечерње богослужење, у цркви Terreaux где је поново служио Епископ Константин уз присуство великог број верника. Од тада је почело редовније богослужење у Лозани. Крајем 2000.г. за администратора парохије постављен је јереј Богољуб Поповић парох у Минхену, са циљем да именује чланове црквеноопштинске Управе и организује парохијски живот. Парох је именовао чланове Управног одбора који су положили заклетву 04.03.2001.г. и конституисан је први црвеноопштински Управни одбор.

Ради једнообразности правног статуса црквених Општина на територији Швајцарске, Епархија Средњоевропска је саставила статут за црквене Општине у Швајцарској. Правилима овог Статута, прописан је начин рада и пословања црквених Општина према Уставу српске Православне цркве и одредаба Грађанског закона Швајцарске. Ова правила су одобрена од Швајцарске државе. Црквена Општина у Лозани је на изборној Скупштини 23.12.2001.г. прихватила и усвојила ,,Оквирна правила“ што потврђује 1-ви члан прихваћеног Правилника:,, Српска православна црквена Општина у Лозани је удружење у смислу чл.60 и следећих чланова Грађанског закона. Она има своје седиште у Лозани. Подручје деловања Црквене општине обухвата кантоне француског говорног подручја Швајцарске. (1. Правна форма и седиште)“ Према одредбама овог Правилника конституисан је црквеноопштинки Управни одбор. Изборној скупштини присуствовао је и Епископ средњоевропски Г-дин Константин.

Рад и залагање Управног одбора

Нови Управни одбор направио је договор са Управом  Протестанске цркве Chapelle de Bethusy о изнајмњивању поменутог храма два пута месечно за богослужење. Купљен је потребни инвентар за богослужење. Поднет је захтев за радну и боравишну дозволу будућег свештеника који је служио на парохији у Минхену. За вернике у кантону Вале на празник Св. Праведног Лазара 2002.г. отворено је ново богослужбено место у граду Сиер, у Цркви Свети Мартин – Мура. До доласка нареченог свештеника из Минхена, протекло је три године. У том периоду парохију Св. Три Јерарха, опслуживали су повремено свештеници из Немачке, Аустрије и Швајцарске, како би се одржао континуитет богослужења. Када су створени услови и добијена радна и боравишна дозвола за свештеника,  црквена Општина је добила сталног пароха. Од 01.јануара 2004.г. на парохију Св. Три Јерарха са седиштем у Лозани, постављен је свештеник друге минхенске парохије, јереј Богољуб Поповић. Тренутно, црквена Општина има два богослужбена места у Лозани и Сијеру.