Парохијски дом
dom
Рубрика: Коло српских сестара    3.531 пута прочитано    Датум: 8.11.2011    Одштампај

из историје овог покрета међу србима)

Коло Српских Сестара основано је 1903. године. Идејни творац овог удружења била је сликарка Надежда Петровић и наставница Делфа Ивановић. Правила или Статут КСС написали су писац Бранислав Нушић и новинар публициста Иван Иванић.

То је представљало један нови и значајан напредак за ондашње српско друштво, које је било више наклоњено мушкарцима. Основна улога овог друштва била је у милосрђу и помоћи на волонтерској основи онима којима је помоћ била потребна.

 

Хуманитарни програм КСС у мирнодопским условима састојао се у материјалној и моралној помоћи локалном становништву, као и организовање разних добротворних акција за децу. Коло Српских Сестара се од самог оснивања укључило у међународни покрет жена за изједначавање права са мушкарцима.

Од 1906. године чланице кола сестара су покренуле издавање илустрованог календара “Вардар” који је изашао у тада импозантном тиражу од 20’000 примерака.

 

КОЛО СРПСКИХ СЕСТАРА У НАШОЈ ПАРОХИЈИ

Од настанка парохије Св. Три Јерарха у Лозани, постоји група побожних жена које помажу рад парохије. Њихов рад се односи на ону делатност која се у цркви зове Диакониа, или служење и брига о свему што прати Св. Богослужења. Некада је то послужење и гостољубље после Свете Службе, а некад украшавање и декорација храма, сале или самих икона са цвећем. За веће црквене празнике као што су Детенци, Материце, Оци, Божић, Богојављење, Свети Сава, црквена Слава, Васкрс, Недеља Мироносица, Духови, Видовдан, Преображење, Крстовдан и слично, чланице Кола Сестара помажу пароху и туторима да се све припреми за празник. Ако би тражили сличност рада Кола Сестара са неком службом у Цркви онда то свакако налази своју сличност службом побожних жена Мироносица у раној Цркви. Зато рад Кола Сестара у нашој парохији је од посебног значаја јер са парохом, Црквеном Управом и туторима,  представља основ на који се изграђује живот и све активности наше парохије.

(Члан 178, устава СПЦ предвиђа оснивање Кола Српских Сестара при парохијама као помоћне службе за мисију Српске Православне Цркве)