Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, Парохијски дом    2.889 пута прочитано    Датум: 22.04.2015    Одштампај

Током 2014 године, продужени су унутрашњи грађевински радови на уређењу два нивоа храма.Урађена је хидро и термо изолација озидани зидови, постављени прозори, 2 у подруму и 6 у храм капели као и двоја врата, све од храстовог дрвета. Измештене су степенице за салу и библиотеку из простора за храм. Тиме је потпуно одвојен простор за молитву од сале.

ИЗРАДА ИКОНОСТАСА ОД КАМЕНА

Паралелно са зидарским радовима крајем јануара 2014 године поручена је израда каменог иконостаса и радови су у току. Урађено је више од половине иконостаса и према динамици радова, крајем августа, у плану је његов завршетак.

У прилогу су слике скулптора и делови који су већ урађени. Стубови, парапетне плоче и угаони елементи од беловодског пешчара.

ФРЕСКОПИС И УНУТРАШЊЕ ОСЛИКАВАЊЕ ХРАМА

Такође, поручене су иконе на платну за комплетно уређење храма. Ради се о фрескама на платну које се по мери простора, спелијалним компонентама лепе готове на зид и тиме избегавају додатни трошкови за рад иконографа, захтев дозволе за рад, смештај и храна. Овај начин рада се већ дужи низ година примењује у Грчкој, а од скора и код нас, у крипти храма Светог Саве на Врачару. У прилогу су фотографије фрески које су већ у изради.

ПРОМЕНА КРОВНЕ КОНСТРУКЦИЈЕ НА ЦЕЛОЈ ЗГРАДИ

Током 2014 године поручена је кровна конструкција за целу зграду и дрвену међуспратну плочу од фирме ,,Пирамида,, из Сремске Митровице. На основу пројектне документације инжињера, усаглашен је план са овде задуженим архитектом и инжењером који воде цео пројекат. По договору донатора са задњег донаторског ручка јавило се 30 – так донатора да већим прилозима помогну завршетак радова. Због чињенице да је кров велики наменски издатак замолили смо донаторе да својим сретствима буду приложници крова, што су они и прихватили. Почетком 2015 године прикупљено је више од половине обећаних стретства а надамо се да ће и остали наменски прилог бити уплаћен како би фирми дали сагласност да почне израду крова.

Vaskrs2015.30.krov

По Васкрсу, планирано је постављање подног грејанја и цементне кошуљице (шапа), чиме су у простору за цркву и крипту у доброј мери приведени крају.

Овим путем позивамо све који могу да уплате прилог за градњу преко ове уплатнице, да би помогли за набавку материјала и извођење радова. Унапред хвала.