Парохијски дом
dom
Рубрика: Парохијска писма    5.366 пута прочитано    Датум: 22.12.2011    Одштампај

 

                                                                  

Драги парохијани,

Припремајући се за празник Христовог рођења, испраћамо 2011 и чекамо Нову 2012 годину. Молимо се Богомладенцу Христу да нам подари мир, здравље, слогу и љубав за почетак Нове године Господње. Да наши почетци буду срећни и напредни и од Бога благословени. Срдачно Вас поздрављамо Божићним поздравом ,,Мир Божији и Христос се роди”.

Припремајући се за Празник рођења Сина Божијег, ми се духовно освећујемо радошћу Празника. Мир Божији којим се поздрављамо, није обичан мир и тишина, већ дејствујућа благодат Духа Светог, која нас уздиже и крепи наше духовне силе, да осетимо празничну радост. За овај Празник ми се спремамо постом и молитвом, украшавамо своје куће и станове и припремамо храну за послужење, приносећи тако себе и свој труд рођеном Богомладенцу. Можда свако не може да спреми оно што треба за Празник у духу народних обичаја, али због тога не треба да брине, јер Господ више воли наше духовне приносе које чинимо од срца и добре воље. Божићна радост је дар духовни, који нас уздиже и освећује да осетимо и доживимо Христово рођење на посебан начин. Празнично славље тако постаје духовна храна, која испуњава нашу душу и наша чула. Ако Богомладенца дочекамо на вратима ,,свога срца“, тада ћемо показати да смо добри домаћини, који највећег Госта, Богомладенца, дочекује у ,,предворју свога срца“, а онда и свом дому.

Славећи Божић ван Отаџбине, трудимо се да у условима наших могућности дочекамо Божић у православном духу. Сходно томе, у нашој парохији, Бадње вече и Божић служићемо на сва три богослужбена места.

Позивамо све парохијане да дођу на службу Божију за Бадње вече и Божић, да заједно у молитви поделимо радост Христовог рођења и једни другима честитамо Празник. Да из храма понесемо благослов Богомладенца Христа у наш дом. Богослужење на Бадње вече:

Женева (Chancy) у 18,00 ч.

Сијер (Muraz) у 19.00 ч.

Лозана у 21.00 ч. у Катедрали (Cathédrale de Lausanne). Паркинг Riponne.

На Божић ујутру, Св. Литургија у 08. часова у Сијеру (Muraz) као и у Лозани (Bethusy) Бетузи у 08.часова са причешћем за оне који су постили.

 

Парохијске вести

Током 2011 године одлуком архијерејског Сабора из састава средњоевропске Епархије издвојена је Аустрија и Швајцарска са Италијом. Нова Епархија носи име Аустијско-Швајцарска. За администратора Епархије постављен је Епископ бачки, Др. Иринеј Буловић,  кога помињемо у молитви на светим богослужењима. Његово седиште је у Новом Саду.

Због нових околности, парохијани чији захтеви превазилазе надлежност пароха и за које су потребни благослов и одобрење Епископа, треба на време да се обрате пароху. То важи само за оне обреде који се могу унапред планирати.

Прописи Цркве у вези склапања брак по црквеном обреду

Најчешћи захтеви парохијана, односе се на време када Црква забрањује обред Венчања.

1) То су посни дани током године и Велики празници. Брачно Правило Српске Православне цркве својим § 65 Правилом прописује: ,, Венчање се не може извршити у ове дане: средом и петком сваке седмице; од почетка божићњег поста до 7 јануара; од почетка сиропусне до Томине недеље; за време петровског и госпојинског поста; на дан Усековања главе Св. Јована Крститеља и на Крстовдан. Пре одређивања датума венчања,  треба погледати у црквени Календар.

2) Други и најчешћи захтев, односи се на мешовити брак, који је Црква својим Правилом дефинисала као сметњу за склапање брака, због разлике у вери. Правило Цркве налаже: ,, § 23 Разлика вере (§ 12 т. 9) чини сметњу, ако једно брачно лице припада верској заједници која нема тајне крштења или чије се крштење не признаје за пуноважно“.

Младенци који желе да слопе брак по православном обреду, и имају неку од ових или других сметњи, треба на време да се обрате надлежном пароху, како би затражили благослов и одобрење од надлежног Епископа. Тек после тога, парох може да изврши обред.

Трапаве седмице или – дани разрешени од поста током 2012 г:

Од Божића до Крстовдана (07 до 18 јануара), Недеља о Митару и Фарисеју (од 5 до 12 фебруара), Сиропусне – беле недеље (од 19 до 26 фебруара), Светле недеље (од 15 до 22 априла), Духовске недеље (од 3 до 10 јуна).

 

Допуна података у Картотеци Парохије

По Уставу Цркве, парох води Домовник о парохијанима у који се уносе подаци: о члановима домаћинства, крсној Слави и друге појединости које су битне за Парохију. То је један од начина да подаци о парохијанима остану забележени у регистрима и картотеци Парохије. С’обзиром да живимо ван завичаја, важно је да неки подаци о парохијанима остану сачувани. У том циљу током фебруара и марта 2012 године, планирамо да контактирамо парохијане путем телефона (чије бројеве имамо) како би допунили податке о њиховом домаћинству, живим и упокојеним члановима, за породични Диптих ради помињања на Проскомидији пре Св. Литургије. То је начин да испунимо мисију Цркве, да се моли за своје парохијане. Поред тога, попунићемо  мали Упитник о ономе што се односи на верски живот парохијана и њихов интерес за Веру као и рад Парохије. Разумемо и оне које то не интересује. Подсећамо, да су за Парохију важни подаци који се односе на верски живот и активност парохијана у вери, а не приватност верника.

 

Радови на уређењу храм капеле у парохијском центру

Како смо најавили донаторима приликом посете парохијском Центру, почели смо радове на уређењу храм капеле у приземљу зграде.

 

          

                       

Током новембра завршено је равнање терена испод зграде чиме је наше двориште нивелисано са суседним двориштем и терен припремљен да се на пролеће засеје трава. Такође, завршено је 5 паркинга.

Молимо парохијане који својим прилозима нису учествовали у куповини зграде парохијског Центра, да сада учествују у уређењу Цркве и сале како би и они као породица били приложници. Циљ је да се што већи број фамилија укључи у акцију. Ако не могу да помогну онолико колико то желе, онда бар нека учине колико могу.

Срећан Божић и Христос се роди, жели Вам ваш парох протон. Богољуб Поповић