Парохијски дом
dom
Рубрика: Парохијска писма    3.234 пута прочитано    Датум: 8.11.2011    Одштампај

Парохијско писмо Српске Православне парохије „Света Три Јерарха“ – у сусрет празнику Покрова Пресвете Богородице 2010.

После периода годишњих одмора шаљемо вам парохијско Писмо пред почетак предстојећих празника и крсних слава којима почиње круг Нове црквене Године. За богослужбену и празничну употребу, Нова црквена година почиње 1. односно 14. септембра, с’празником Св. Симеона Столпника (1/14). Тим поводом, шаљемо вам мали џепни календар који издаје наша Епархија за предстојећу 2011 годину са пригодним текстовима, адресама цркава и телефонима  парохијских свештеника наше Средњоевропскe Епархије.
Сваки пут када вам се обратимо парохијским Писмом, настојимо да уз неколико  основних информација везаним за Парохију, његов садржај допунимо и нечим што би можда било корисно и поучно за вашу веру. Тако и овог пута препоручујем вашој пажњи нешто што мислим да је добро и поучно из мисионарских Писама Св. владике Николаја Жичког. Из садржаја писма видимо да је овог хришћанина мучило јено питање које се на различите начине може поставити али је смисао исти. Оно гласи: Зашто ,,праведници” страдају а ,,грешници” благују? Или Зашто ,,поштеним и добрим” у животу све иде тешко а ,,лошим и грешним” лако? И на крају: ,,Како то праведни Господ допушта тако нешто на земљи и какав је критеријум Његове правде?“
По својој тематици ово питање је од увек мучило многе верујуће људе а нарочито који су велики ревнитељи за правду и доброту. Одговор који нуди Св. Владика Николај на свој начин појашњава и упућује верујућег човек на који начин и како да размишља на ово питање.

ИЗ ДЕЛА СВЕТОГ ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА ,,МИСИОНАРСКА ПИСМА”
78. Писмо Економу Спаси С. који пита:

ЗАШТО НЕПРАВЕДНИЦИ НАПРЕДУЈУ ?

Докле напредују? И шта им бива на крају, њима и породу њиховом? Јеси ли се то питао? Нека се не спотичу мисли твоје кад видиш, да се неко хвалише снагом а заборавља Дародавца снаге. Сети се како је охоли и хвалисави Голијат погинуо од праћке једног дечака, Давида. Нека се не збуњује срце твоје кад видиш, да се неко богати неправедним путем. Јешће и неће се заситити; отимаће и неће му бити доста. Сети се богатих Содомљана, како су у једном часу засути огњем и пепелом са свим богатством својим. Ти си хришћанин, а хришћанин посматра догађаје на другој линији, у целини, а не делимично. Напредак неправедника хришћанин не цени као неки свршен догађај, него чека да види шта ће даље доћи. Он зна, да неправедник не напредује ни својом снагом ни својом памећу него само зато што му Бог попушта да напредује, е да би се кад тад сетио Бога. Јер је неисказано милостив Бог наш, и допушта неправедницима оно што они желе, е да би се кад тад досетили, да је то од Бога, и застидели се неправде своје, и поправили. Богу су мили покајници; врло су Му мили они који се скрушено кају за неправедна дела своја. Није Створитељ као твар, да увек одмах казни чим неко крене кривим путем. Он чека да се залутали сам врати на прав пут. Он гледа и ћути. Чека и не доцни. Чудан је у мудрости, пречудан у милости Својој. Због тога видовити Псалмопевац усхићено говори Господу: судови су твоји бездна велика. Ко ће испитати сву дубину Божијег промисла? Неразумни се љуте што Бог не управља светом по њиховом разуму, а разумни се паште непрестано да уђу у Божији разум. Тешко је понекад и најразумнијем разумети зашто једном човеку бива овако а другом онако; зашто млад и жељан живота умире док стар и жељан смрти живи; зашто се побожан мучи а безбожан благује. И најсветије душе понекад су се збуњивале пред загонетком догађања. У свештеном предању записан је овакав случај: умро неки грешан богаташ, чији су греси били јавни за свакога, и његов погреб био је свечан, са епископом и многим свештеницима. Ускоро затим нападне хијена на једног испосника у пустињи и растргне га. Монах неки, који је гледао и онај свечани спровод грешника и крваве остатке праведника, у забуни својој заплаче се и узвикне: Господе, како је ово и зашто? Како да онај грешник има и благ живот и благу смрт, а овај праведни горак живот и горку смрт? На то му се јави ангел Божији па објасни: онај зли богаташ имао је у животу само једно добро дело, а овај испосник имао је само један тежи грех. Свечаним и почасним спроводом Свевишњи је хтео исплатити злом богаташу оно једно добро дело, те да нема ништа више очекивати у ономе свету; а грозном смрћу испосника хтео је овоме изгладити и онај једини грех, да би му дао пуну награду на небесима.
Због тога ти размишљај о судовима Божјим и положи сву наду у Створитеља свога. Немој се жестити гледајући неваљале; немој завидети онима који чине безакоње. Тако пише праведни цар Давид, кога је дуго и много мучило оно што и тебе мучи, док му Господ није открио кроз разум да разуме. Исти он изговара и ово утешно искуство своје: бијах млад и остаријех, и не видјех праведника остављена нити дјеце његове да просе хљеб. Читај често Псалтир, па ћеш и разумети и утешити се. Мир ти и благослов од Господа.

ВЕСТИ ИЗ ПАРОХИЈЕ

Ново богослужбено место за парохијане из Женеве и оконине. После вишегодишњег  тра-жења у сарадњи са представницима цркава у Женеви и уз сагласност Управе Протестанске цркве на Chancy, добили смо могућност да отворимо богослужбено место.

Тим поводом обавештавамо Вас и позивамо на Прву Вечерњу службу 23. Октобра 2010.г  са почетком у 18:00 ч. чиме отварамо ново богослужбено место.
Адреса Цркве: Temple de Chancy

Route de Bellegarde 69
1284 Chancy.
У прилогу је слика цркве и распоред служби до краја године.
Због раније послатог распореда служби у Лозани и Сијеру до краја године, за ново богослужбено место остаје слободан термин суботом а од нове године биће по две службе месечно.
Ово је велики захтев и обавеза за пароха, будући да је простор од Женеве до Горњег Валиса огроман, стога настојимо да свештеник стигне свугде по мало.

Распоред служби до краја године у Женеви:
1. Субота 23.Октобар у 18:00ч Вечерња Служба – Отварање
2. Субота 06.Новембар у 18:00ч Вечерња Служба
3. Субота 20. Новембр у 8:30ч Јутрење – освесћ.Славских Колача и Жита за Св Архан. Михаила
4. Субота 11 децембр 8:30ч Св. Литургија – причешће (Божићни Пост)
5. Субота 11 децембр 8:30ч Св. Литургија причешће и освећ. Слав. Колача и Жита за Св Николу
Нови распоред богослужења од 01. јануара 2011г. за целу парохију послаћемо до краја године у вези припреме за  дочек Божића.

Неколико појединости о Цркви:
Црква на Chancy је мало издвојена од града, али није много коришћена, зато можемо поставити своје ствари да стоје у Цркви и да их не склањамо. Такође, могућност за паркирање аута је боља него у граду. Уз цркву има мала сала за послужење, коју можемо користити после службе. О свим другим детаљима бићете обавештене на првој служи.
У току су  припреме и набавке потребног инвентара и ствари за ново богослужбено место.

Акција на прикупљању средстава за уређење цркве и сале на Епаланжу

У прошлом парохијском Писму послали смо уплатнице на адресу 1026 фамилија са уписаном сумом од 100 франака. До сада је пристигло нешто више од 35 хиљада. Надали смо се да ћемо скупити више средстава, како би почели радове али није тако. Морамо дакле још да чекамо да се још прикупи новца како би у пролеће почели са грубим радовима. И мени као пароху а верујем и свим туторима и верницима је  већ досадило да се пуних 10 година мучимо преносећи и померајући своје ствари у изнајмљеној цркви. Сад кад имамо своју зграду и добијену дозволу за уређење храм-капеле и сале, немамо чиме да почнемо радове. Хвала свима који су уплатили своје прилоге и свима који ће то учинити а не замерамо ни онима који немају могућности или не желе. Свима од срца желимо свако добро пре свега: Божији Благослов, здравље и слогу и шаљемо вам на дар мали црквени календар да вам послужи на благословену употребу.