Парохијски дом
dom
Рубрика: Парохијска писма    3.544 пута прочитано    Датум: 14.04.2012    Одштампај

Дочекујући празник Христовог Васкрсења, духовним подвигом постом и молитвом припремамо се да достојно дочекамо највећи хришћански Празник. На Светим службама, од Лазареве Суботе и Цвети, Црква нас води и потсећа на Христову жртву и Његов пут страдања на Голготи. Ми се клањамо Христовој страдању са вером и надом да ће мо са Христом бити учесници и Његовог славног Васкрсења. У нашој парохији, као и предходних година у част предстојећих великих Празника служићемо по распореду богослужења. На Велики Четвртак – Вечерње у Женеви, Велики Петак – Вечерње у Лозани, Велика Субота – Литургија у Сијеру, Васкрс – Литургија у Лозани. Позивамо вас да дођете на богослужења, Велике Недеље. Она се пости на води. Срдачно вас поздрављамо и ове 2012 године радосним поздравом ,,Христос Васкрсе“.

А Исус рече: ,Ја сам васкрсење и живот.

Ко верује у Мене, ако и умре – живеће”! (Јн.11,25).

Од Господа Исуса Христа и од цркве Христове свима је намењено васкрсење у слави и свима је упућена радост ради тога васкрсења. Њу може да осетити само онај ко у себе прими благодат Духа Светога. Само онај, ко је примио благодат Духа Светога, може да разуме и зна шта је Христово Васкрсење и да верује у вечни живот и своје васкрсење кроз Исуса Христа. Стога апостол Павле каже: »Дух Онога, који је Исуса подигао из мртвих…оживеће и ваша тела, јер Његов Дух станује у вама. За то је потребно да се духовно препородимо, да се ослободимо од маловерја и да се утврдимо у правој вери и побожноти.

Ми се молимо Богу и Господу Исусу Христу, да Христова благодат пробуди у свима нама здраву и чисту савест, па да се покајемо од греха да би опет могли живети у духу истине, правде, доброте и љубави, јер само тако је могуће осетити радост Христова васкрсења и оживети духовно и знати шта је права храна за нашу душу, која чезне за оним што је вечно и непролазно. Зато је важно да једни другима опростимо и ако смо нешто погрешили да се покајемо. Јер ако то не учинимо нећемо примити благодат Духа Светог, зато што Господ не шаље благодат у оно што је прљаво и нечисто. То и ми обични људи знамо поучени искуством из живота јер нико не сипа чисту воду у прљаве судове, већ у чисте и опране.

Опростимо све и свима, због Христовог васкрсења, због Христове жртве за нас,  да би се измирили са Господом и са својим ближњима, јер смо сви деца Божија. Само покајани и измирени са свима можемо бити деца Божија и осетити радост Христовог васкрсења.

Свакога дана, човек нешто погреши због чега се наш духовни лик прља и душа пати јер је оптерећена грехом и потребно је да се очисти и растерети покајањем да би се могла обновити   у Духу Светоме. Зато апостол Павле и каже: „иако се наш спољни човек троши, ипак се наш унутарњи човек данимице обнавља“ (Кор. 4, 16). Обнавља се, пак, само онај, у коме Дух Божји живи. Обнављају се само они који у себи имају духа Истине и које се боре да га сачувају. Стога, не гасите Духа Божјега у себи, него га негујте и распаљујте молитвом, вером, љубављу, делима љубави и жртвом за вечне вредности.

Помолимо се Господу, да Христово васкрсење донесе у изобиљу Божјег благослова вама и целом нашем народу, Христос васкрсе! Ваистину васкрсе!

 О Васкрсу 2012 г.ваш парох Богољуб Поповић.