Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    2.023 пута прочитано    Датум: 17.01.2017    Одштампај

Православни Срби у Лозани као и претходних година дочекали су Бадње вече у лoзанској Катедрали (Cathédrale de Lausanne). Вечерња Служба и паљење бадњака за многе је већ постала уобичајена пракса, да после заједничке молитве једни другима честитају Бадње вече и Божић и пожеле добро здравље од Богомладенца Христа.

И ове године најмлађи из музичке школе: ,,l’Ecole de musique franco-serbe“, су са свештеницима пред почетак Вечерња унели бадњак у храм, и отпевали пригодне божићне песме уз музичку пратњу својих професора Нине Софронски и Милутина Павловића.

Вечење је служио надлежни парох, отац Богољуб Поповић и Pierre François Méan, православни франкофонски парох. Парохијски хор је свечаним појањем певао Вечерњу службу у част Парзника.

После вечерња, присутни верници су стрпљиво прилазили за благослов и бадњак да понесу својим кућама. Испред Катедрале на платоу, млади су чекали излазак свештеника да по устаљеном обичају запале бадњак. Уз пламен наложеног бадњака, присутни су се послужили куваним вином.

На Божићно јутро у храму ,,Bethusy“, са почетком у 8 часова, служена је божићна Литургија на којој се причестио већи број присутних. После Литургије прочитана је божићна Посланица, Патријарха српског Г-дина Иринеја.

У Сијеру – кантон Valais, и ове године је служено вечерње за Бадње вече. По благослову Епископа Андреја, служио је свештеник из отаџбине, отац Жељко Дукић.

После Вечерња, прочитана је божићна Посланица, Патријарха српског Г-дина Иринеја. Отац Жељко је позвао вернике да упале бадњак и да се послуже куваним вином. Сутрадан на Божић у 8 часова служена је Света Литургија на којој су се причестили присутни верници.