Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    3.263 пута прочитано    Датум: 24.01.2013    Одштампај

Бадње вече је и ове године прослављено у Лозани у Катедрали која је као и раније била препуна верника.

Са оцем Богољубом служио је и отац Пјер Франсоа Меан (Pierre François Méan).

Након службе дељен је бадњак, а парохијанима се обратио отац Богољуб и председник црквене општине Мирослав Рајичић следећим говором.

“Драги парохијани,

По благослову нашег пароха Оца Богољуба Поповића, обраћам Вам се у име Црквеног одбора чији сам члан две и по године, а председник од пре неколико месеци.

Желео бих пре свега да се у овом великом тренутку, када славимо долазак Исуса Христа, захвалимо Господу што нас је окупио у овако великом броју, у овако мирном и лепом дану, у овако спокојној земљи.

У исто време сетимо се и наших ближњих овде у Швајцарској, расутих свуда по свету, у отаџбини као и свих оних који су на великим искушењима и које су многи заборавили.

Рекао бих пар речи о нашој Црквеној општини.

У име Црквеног одбора па и свих вас овде присутних захвалио бих се свима који су помогли у организацији ове дивне вечери, особљу Катедрале које нам је уступило овај диван простор и које нам је и помогло око организације, затим полицији која нам је дозволила да палимо Бадњак, затим онима који су провели дан припремајући Катедралу, а који ће провести вече распремајући и разносећи ствари из ње уместо да у топлоти свога дома славе Бадње вече са својим породицама.

Сви они су чланови наше Црквене општине и свако од њих на свој начин помаже њено функционисање, тако да можемо да дођемо до потпуно добротворне организације овако једног великог дана који је већ постао традиција у Лозани.

Користим ову прилику да позовем да нам се јави свако од вас који има и најмању жељу да помогне да наша Црквена општина још боље функционише, да се још боље презентује, да буде заиста носилац целокупног верског, културног и друштвеног живота српске заједнице у овом делу Швајцарске.

У овом тренутку када нас има заиста много, највише у једном тренутку на једном месту у овим крајевима, морам да вас позовем да будемо бројнији на светим литургијама које редовно Отац Богољуб одржава у Лозани, Сиеру и Женеви.

 

Оно што је највећи подухват наше Црквене општине то је изградња Храм капеле у парохијском дому у Епаланжу.

Треба ли говорити о величини тог подухвата који ће нам дозволити да славимо Бога у нашој Цркви кад нама то одговара без плаћања кирије за изнајмљивање и без тражења дозволе за оджавање литургије?

Треба ли говорити о значају тог подухвата који ће нам дозволити да се окупљамо у љубави и миру у две сале које су планиране на спрату изнад храм капеле, где ћемо моћи организовати културне вечери, вечери поезије, часове веронауке?

Треба ли говорити о вредности тог подухвата који ће за резултат имати верски, културни и друштвени центар Срба из овог дела Швајцарске?

Морамо бити упорни, истрајати у том подухвату и завршити га до краја. Морамо дати све од себе, финансијски, делима и идејама јер нико други то неће урадити за нас. Сад је та шанса. Ми смо ти који то треба да урадимо за генерације Срба које долазе за нама, којих је хвала Богу све више.

 

Информације о радовима на храм капели и осталим актуелностима из Црквене општине можете добити од Оца Богољуба након сваког богослужења, али исто тако и на нашој интернет страници spco-lausanne.org.

Више детаљнијих информације можете добити и на редовној годишњој Скупштини Црквене општине, на коју су позвани сви њени активни чланови и која ће бити одржана у другој половини марта.

 

Avant que je finisse ce discours en serbe, en tant que membre et le président du Comité de la communauté ecclésiastique serbe orthodoxe je dois dire quelques mots à nos amis Suisses et à tous ceux pour qui le serbe n’est pas une langue étrangère très simple à apprendre.

Je voudrais remercier à tous ceux qui nous ont aidés de célébrer la veille de Noël, des personnes de la Cathédrale qui nous ont laissé utiliser ce magnifique endroit et qui nous ont même aidés dans l’organisation de cette soirée, ensuite des autorités Suisses telles que Service de la police du commerce qui nous a donné l’autorisation de brûler notre Badnjak.

A tous ceux qui participent régulièrement à notre célébration de Dieu et qui ne parlent pas français je présente au nom de toute la communauté serbe une très grande admiration.

J’invite également les autres personnes ici présentes de venir et de venir souvent à la liturgie soit à Lausanne, soit à Sierre, soit à Genève. Je vous invite de prendre partie dans la vie de notre communauté, de nous transmettre vos idées.

Enfin je vous invite de participer dans le projet de la construction de notre Eglise chapelle à Epalinges. Nous avons besoin de cette Eglise et il n’y a que nous qui pouvons la faire construire.

 

Да резимирамо:

  • Славимо Бога у све већем броју.
  • Будимо активни у животу наше Црквене општине.
  • Помозимо изградњу Храм капеле у Епаланжу и будимо истрајни у том подухвату.

 

Мир Вам Божји, браћо и сестре! Христос се роди!

Paix de Dieux, mes frères et mes sœurs! Christ est né!”