Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    1.775 пута прочитано    Датум: 25.10.2015    Одштампај

Zeneva20izdvojenaЊегово Преосвештенство Епископ аустријско – швајцарски Г- дин Андреј је од 5. до 8. септембра 2015. године по други пут посетио парохију Света Три Јерарха у Лозани.

Посета франкофонској парохији у Лозани

У суботу 5. септембра 2015. године, Епископ Андреј у пратњи свештеног братства, оца Богољуба Поповића, оца Александра Ресимића и ђакона оца Филипа Милуновића је посетио франкофонску парохију (Saint maire et saint Grégoire Palamas) у Лозани. Епископ је срдачно дочекан на почетку Свете Литургије од стране свештеника оца Pierre François Méan, са хором и верним народом као и гостима ове парохије.

После Свете Литургије, Епископ Андреј је поздравио надлежног пароха и вернике, похваливши труд и благољепије црквеног хора, истакавши да је овo прва пастирска посета њиховој парохији и свештенику и да је она увод за сарадњу, због потребе јединства у Цркви.

Након Свете Литургије, сви присутни су позвани на заједничку трпезу љубави. Током ручка, Епископ је замолио парохијане да се представе и кажу када и како су се сусрели са Православљем као и са парохијом у Лозани. Верници су на дирљив начин представљали свој сусрет са Православљем наводећи разлоге шта их је определило да постану Православни.

 

Вечерња служба у Сиеру и веронаука за одрасле

Истог дана Епископ Андреј је присуствовао Вечерњем богослужењу у Сиеру (Muraz – Sierre), после чега је одржао предавање за вернике. Поред предавања, Епископ је настојао да објасни појмове из области Православне вере и духовног живота за које су се верници интересовали. Такође, Епископ је објаснио житије Св. Мартина коме је посвећена Црква у Сиеру. Истакао је да и Православни у свом календару поштују Св. Мартина епископа Турског (Toursa) у Француској, као свога светитеља из 4 века пре поделе Цркава. Епископ је подсетио на милосрђе овог Светитеља што је представљено на икони која се налази у олтару ове Цркве. Његово житије о њему каже да је био „војник на силу, Епископ по дужности, а монах по избору”. После предавања сви присутни су пошли у салу на послужење са жељом да продуже разговор са Епископом.

 

Архијерејска Литургија у Женеви

Сутрадан у недељу 6. септембра 2015. године, служена је Света архијерејска Литургија у Женеви (Chancy-Genève). Ова прва пастирска посета Епископа Андеја у Женеви је била посебан духовни догађај за вернике овог дела парохије. Поред надлежног пароха оца Богољуба били су присутни и отац Станко Марковић архијерејски намесник за Швајцарску, отац Александар Ресимић наречени парох за Женеву и ђакон Филип Милуновић. Уз присуство црквеног хора из Лозане верници су нескривеном радошћу учествовали у Светој Литургији и благољепију хора. Обраћајући се вернима у својој проповеди Епископ је изразио жељу да појача мисију и пастирски рад у Женеви и да у том циљу планира да постави оца Александра Ресимића, како би тај план могао да се реализује. У том циљу је позвао и вернике да му у томе помогну да се организује црквена Општина и парохија која ће са новим свештеником учинити да се унапреди мисија и присуство српке православне зајенице у Женеви.

После Свете Литургије приређена је трпеза љубави на којој је Епископ замолио парохијане да поставе питања ради непосреднијег разговора са њима. После разговора и упознавања са парохијанима Епископ је најавио нову посету и помоћ око организовања нове црквене Општине и парохије у Женеви.

Заједничка вечера Епископа са црквеном Управом у Лозани

У недељу вече, Његово Преосвештенство Епископ Андреј је присуствовао заједничкој вечери са Управом црквене општине у Лозани, коју је управа приредила за Епископа Андреја поводом Његове друге пастирске посете Лозани. Тим поводом у име Управе председник Г-дин Мирослав Рајичић је Господину Епископу у знак добродошлице уручио икону Св. Апостола Андреја Првозваног чије име Епископ носи као свог заштитника. Током вечере Одбор је разговарао о текућим питањима из живота црквене Општине.

Остали сусрети Епископа током боравка у Лозани

У понедељак у преподневним часовима 7. септембра 2015. године, Епископ Андреј у пратњи оца Богољуба Поповића и ђакона Филипа Милуновића, у просторијама Румунске православне Парохије у Лозани, имао је разговор са парохом франкофонске парохије у Лозани, оцем Pierre François Méan где га је упознао о ситуацији у вези статуса ове франкофонске парохије која је једина на подручју Епархије аустијско – швајцарске. Због тога Епископ је желео да упозна досадашњи живот и рад ове парохије, као и да укаже на нове околности које захтевају пажљив приступ и заједничку сарадању ове парохије са Епископом и Епархијом аустријско – швајцарском.

Током дана, Епископ Андреј је имао сусрет са представником Римокатоличке Цркве у Лозани l’Abbé Christophe Godel, а након тога у поподневним часовима је обишао град и упознао се са његовим знаменитостима.

Тиме је завршена пастирска посета Епископа Андреја паројихи и црквеној Општини у Лозани.