Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, Парохијска писма    1.828 пута прочитано    Датум: 19.11.2015    Одштампај

kolacСа пастирским поздравом и жељом да вас наше писмо затекне у здрављу и Божијем благослову, све вас срдачно поздрављамо и желимо да предстојећи круг слава и празника буде на радост и духовно укрепљење. Слава је повод за радост оних који славе и оних који долазе у госте. На мистичан начин тим поводом наш Светитељ заштитник нас окупља на молитву у кући домаћина за славску трпезу и сусрет једних са другима. И поред чињенице да припрема за славу захтева велики труд и напор у савременим условима живота, ипак слава на својствен начин представља духовну радост за сваки узраст у кући. Слава је молитвени чин у кући породице која за тај повод припрема славске симболе и славску трпезу са молитвом Господу и Свецу заштитнику за благослов, напредак дома и здравље породице. Слава је такође моменат да се види какви смо верници и домаћини. Црква је препознала и утврдила славски обред као једноставан молитвени чин којим се благосиљају славски симболи а преко њих и славска трпеза и гости. Зато је важно да породице које имају услова и могућности на време почну да славе, јер млади могу најбоље да виде и науче у својој кући шта је слава и како се слави. У то име ,,срећна вам слава”.

Новости у парохији и црквеној општини

Током године по устаљеној пракси, после богослужења присутнима у храму објављујемо информације о дешавањима у нашој парохији и црквеној општини. Ипак, сматрам да велики број наших верника није обавештен о томе. Због тога ћу само подсетити на неке важне моменте од прошлог парохијског писма.

Почетком јуна, његово Преосвештенство Г-дин Андреј, дошао је у прву пастирску посету нашој парохији и црквеној општини. Том приликом упознао је вернике у Лозани, где је присуствовао вечерњој служби и одржао час веронауке за одрасле. Сутрадан је служио у Свету архијерејску Литургију у Сијеру. Тим поводом најавио је скори долазак како би упознао и вернике у Женеви.

Почетком септембра, Епископ је поново посетио нашу парохију и сходно предвиђеном распореду богослужења, присуствовао је Вечерњеој служби у Сијеру, после чега је одржао час веронауке за одрасле а сутрадан, служио је Свету архијерејску литургију у Женеви. Такође, посетио је и православну франкофонску парохју као и представнике хришћанских цркава у Лозани.

Приликом прве посете у јуну, Епископ је најавио постављање новог пароха у Женеви, оца Александра Ресимића, због потребе унапређења мисије и због важности овог града у административном погледу. Као надлежни парох заједно са управом црквене општине у Лозани, настојали смо да о томе обавестимо вернике у Женеви и помогнемо у припреми и организацији изборне Скупштине као и послужења после тога. Након Скупштине изабрана је нова управа црквене општине у Женеви са новим парохом. Тиме је Женева издвојена из састава црквене општине у Лозани као самостална.

                Архијерејска Литургија 29 новембра 2015 године у Лозани

Почетком божићног поста, у недељу 29 новембра 2015 године, Његово Преосвештенство Г-дин Андреј, служиће Свету архијерејску Литургију у Лозани. Позивамо вас да дођете на Свету Литургију и причешће.

Годишња Скупштина 06 децембра 2015 године са почетком у 12:00 часова

Позивамо активне парохијане на редовну годишњу Скупштину која је планирана 06 децембра 2015 године са почетком у 12:00 часова после Свете Литургије. Дневни ред:

1) Извештај о материјално финансијском пословању црквене Општине у Лозани за 2014 годину

2) Извештај о пастирском раду пароха.

3) Извештај о грађевинским радовима.

4) Разно

Унапред се захваљујемо на вашем присуству и учешћу у раду Скупштине.

 

Октобар 2015 године, ваш парох протонамесник Богољуб Поповић.