Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    2.549 пута прочитано    Датум: 22.07.2012    Одштампај

У сарадњи са Фондацијом EПЕР (Entraide Protestante Suisse) наша Црквена Општина и парохија за Романску Швајцарску организује иницијални курс на тему социјалних осигурања. Схватајући озбиљност и комплексност швајцарског система социјалног осигурања и имајући у виду да је то велика непознаница за наше парохијане, Црквена Општина и парохија се ангажују да га приближе нашим верницима узимајући учешће у пројекту „Age et Migration“.

Курс је пре свега намењен грађанима старијим од 55 година (постоји могућност да се пријаве и нешто  млађе особе), који су са простора бивше Југославије, а желе да се упознају са системом социјалних осигурања у Швајцарској и свим могућностима и ограничењима које тај систем одређује када је у питању планирање својих пензионерских дана.

Ако себи постављате питања као што су:

  • Да ли је могуће да подигнем мој “други стуб пензионог осигурања” пре него што навршим старосно доба за добијање пензије и инвестирам тај новац у отаџбини? Какве би биле у том случају последице по мој економски и социјални статус у Швајцарској?
  • Да ли је могуће да по добијању пензије напустим Швајцарску и пензију добијам директно у отаџбини?

овај курс ће вам понудити решења у једном интерактивном контакту са еминентним стручњацима из области социјалних осигурања.

Курс је замишљен као циклус од 4 предавања у трајању од 2 сата, у периоду од септембра до децембра 2012. године. Предавања ће бити организована на локацијама у Лозани у послеподневним и вечерњим сатима, а детаљи ће благовремено бити комуницирани.

Као медијатор, особа за контакт и евентуално превођење на српски језик у току курса, а по благослову нашег пароха оца Богољуба Попобића и уз сагласност Црквеног Одбора, одређен је господин Иван Толић. Позивају се сви парохијани који су заинтересовани или познају особе које би могле бити заинтересоване за овај курс да контактирају господина Толића на телефон 076 222 37 31 или путем мејла на tolic_ivan@yahoo.com. Циљ је да се у наредном периоду направи прва група полазника са којима би се договорили даљи детаљи везани за активности курса.