Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    2.027 пута прочитано    Датум: 2.03.2016    Одштампај

Саборно славље три велика Светитеља православне Цркве: Василија Великог, Григорија Богослова и Јована Златоустог у календару наше Цркве славе се као Света Три Јерарха. И ове године, шеснаести пут по реду, парохија у Лозани је празнично прославила своје заштитнике. Празнична радост увеличана је посетом надлежног Епископа, Г-дина Андреја, који је служио Свету архијерејску Литургију на велику радост верника и гостију. Поред надлежног пароха оца Богољуба Поповића, служили су: Pierre François Méan, православни франкофонски парох и ђакон отац Филип Милуновић. За лепоту благољепија потрудили су се појци надлежне парохије, дечији октет и певница франкофонске парохије. У Светом Олтару помагали су : Г-дин Милан Кострешевић из Берна и Саша Бранисављевић из Цириха.

У празничној беседи, Његово Преосвештенство Епископ Андреј дао је историјски контекст тројице Светитеља, чија теологија и дело су били узор великим подвижницима и Светитељима који су живели на подручју Швајцарске. Имена тих Светитеља данас носе неки градови и места (Сан Гален, Сан Морис). Живот ових светитеља био је инспирисан животом и делима тројице Јерараха, чијој заштити је поверена парохија у Лозани.

После Свете Литургије освећени су славски симболи које су припремили кумови овогодишње парохијске славе, породица Јовичић из Олона. Након сечења славског колача кум Славе Г-дин Љубича Јовичић предао је део славског колача новом домаћину Г-дину Видосаву Ковачевићу из Биера. Кумови славе позвали су све присутне на послужење и заједничку трпезу љубави у сали испод Храма.