Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, Парохијска писма    1.798 пута прочитано    Датум: 1.06.2016    Одштампај

Са молитвама и духовним подвигом, уз наш труд и Божију помоћ, ево нас опет на прагу велике Недеље, која нас кроз празнична Богослужења води од Христовог страдања до Његовог славног васкрсења. Празник Христовог Воскресења, носи назив Пасха. Реч «Пасха» дошла је из грчког језика и означава «прoлазак», «избављење». Успомена на овај историјски догађај, описан је у Старом Завету описујући тежак живот и страдање јеврејског народа у египатском  ропству, кога је пророк Мојсије по Божијем наређењу извео на слободу. По своме симболу, овај догађај је указао на догађаје који ће се поновити кроз Христово страдање смрт и васкрсење. Зато је Христово васкрсење за нас нова пасха и нада за наш прелазак ,,из смрти у живот“. Христовом смрћу на крсту, остварило се наше искупљење, а кроз Његово васкрсење отворен је пут у живот вечни.  Христово Васкрсење је темељ на коме се гради наша вера. То је благовест и највећа истина хришћанске Вере, коју су нам Апостоли објавили, у тој истини смо крштени и у истину васкрсења полажемо наду на наше васкрсење и вечни живот са васкрслим Господом Христом. У тој вери Вас радосно поздрављамо и ове године о Васкрсу радосним поздравом ,,Христос Васкрсе“ ,,Ваистину Васкрсе“.

Позивамо вас на празничне Службе, током Велике Недеље која се пости на води.

                                                              

О ВАСКРСЕЊУ – СВЕТИ ВЛАДИКА НИКОЛАЈ ЖИЧКИ

gospodКао што сунце у Азији наједанпут изађе, и дан заузме место ноћи. Као да додирнете електрично дугме у мрачној одаји, и на једанпут – светлост. Слично томе је било и васкрсење Господа из смрти у живот. Нечујно и тренутно. Зар није доста знати да је Христос васкрсао? Зашто себе мучити питањем: како је васкрсао? Но то из вас пита љубав и усхићење, а не, никако, сумња; зато ми је мило и овакво питање ваше, драги моји.Као што сунце у Азији наједанпут изађе, и дан заузме место ноћи. Као да додирнете електрично дугме у мрачној одаји, и на једанпут – светлост. Слично томе је било и васкрсење Господа из смрти у живот. Нечујно и тренутно. Или ви и даље радознало питате: како? Онако, мислим, како се на прапочетку стварања света јавила светлост у свеопштој тами. Груби људи мисле: каква ли је то морала бити страшна фабрика, која је произвела светлост у свету? и каквог ли су обима морале бити машине у тој фабрици? и колико ли је милиона коњских и слоновских снага требало да тера те машине? и колико милиона и милиона година док се најзад светлост није искресала? Никаква фабрика, никаква машина, никакви милиони снага ни милиони година, уопште никакав напор. Него само једна моћна реч, и светлост се јавила и испунила сав свет. И рече Бог: нека буде свјетлост; и би свјетлост. Чак и не рече реч да се чује, него само помисли. Јер помисао Божија је исто што и реч. И помисли Бог да буде светлост; и би светлост. Дакле, нечујно и тренутно.

 

Такво је било и васкрсење Христово. Тако се јавила ова нова светлост, која је разумним људима обасјала духовни свет. Као год што је она физичка васионска светлост објавила свима очима овај физички свет, тако је и светлост васкрса Господњега објавила свима разумним људима онај духовни свет, домовину бесмртних духова. Због тога ова светлост нимало није мања од оне светлости. И једна и друга пак јавиле су се нечујно и тренутно, по свемоћној вољи Творчевој, по свемудром плану Његовом, по неисказаној милости и љубави Његовој.

krstВи сте чули, како даровити људи стварају велика и генијална дела са чудном лакоћом и брзином. А како ли тек Дародавац свих дарова, Творац свих генија! Зар нисте читали, с каквом је лакоћом и брзином васкрсао Господ Јаирову ћерку, па сина удовице у Наину? Па Лазара у Витанији? Рече реч – и би! Јер у Бога је све могуће што рече, управо што и помисли. Тако је Христос и Себе васкрсао. Још лакше и брже. И без речи.

 

А сада вас ја молим, драга децо, кад знате да је Господ васкрсао, занимајте се више питањем, како ћете и ви заслужити васкрсење. Да би Он и вас васкрсао.

Јер Он је васкрсао Себе ради вас; да посведочи, да ћете и ви васкрснути кроз Њега, и бити слични Њему у слави и красоти вечној.

Поклоните се, дакле, васкрслом Господу, и запојте песму јутарњу:

Васкрсење Твоје Христе Спасе

Анђели поју на небеси,

И нас на земљи удостој

Чистим срцем Тебе славити!

Мисионарска писма – Владика Николај Велимировић

 

ПОЗИВ НА ГОДИШЊУ СКУПШТИНУ

Позивамо Вас да на учествујете на годишњој Скупштина наше парохије и црквене општине 28 маја у Сијеру после Вечерње службе и 29 Маја  у Лозани после свете Литургије, како је планирано по распореду богослужења.

Дневни ред Скупштине:

  1. Извештај о приходима и расходима у 2015 години.
  2. Предлогу буџета за 2016 годину.
  3. Извештај о грађевинским радовима.
  4. Разно.

Позивамо све активне парохијане да дођу на годишњу Скупштину и да учествују у њеном раду.

Парохијска информација:

За парохијане који славе Светог Великомученика Георгија (23/06 маја), обавештавамо да ове 2016 године, славски ручак није постан, или народним језиком речено (Слава није Посна), због чињенице да пада у Светлу недељу, прву недељу по Христовом Васкрсењу,  када је по црквеном Типику забрањено постити. Због тога се у овој недељи не пости среда и петак.

 

РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ ХРАМ КАПЕЛЕ У ПАРОХИЈСКОМ ЦЕНТРУ НА ЕПАЛАНЖУ

Током 2015 године, продужени су унутрашњи грађевински радови на уређењу два нивоа храма.Постављена су велика улазна врата са дуборезом од храстовог дрвета.Такође, постављена је изолација и цеви за подно грејање и изливена цементна кошуљица (шап).

Током 2016 године потребно је прикупити понуде за: скеле, завршетак зидарских радова на другом спрату и замена кровне конструкције. Свесни смо да за ове подухвате треба прикупити сретства за завршетак радова. Подсећамо, да је група приложника дела наменска сретстава за кров почетком 2015 године.

 

Поред кровне конструкције потребно је обезбедити сретства за: скелу, зидарске и унутрашње радове, струју, воду, грејање и дрге радове, како би се посао привео до краја. Mолимо парохијане за разумевање и помоћ према својим могућностима колико могу да уплате на грађевинску уплатницу коју шаљемо у прилогу.

radovi

Обавештавамо вернике у Валеу да ће мо у договору са Епископом и по благослову, предвидети радове сходно до сада прикупљеним наменским сретствима на грађевинском рачуну у Валеу. У прилогу шаљемо уплатницу за грађевински рачун у Валису на који можете уплатити свој прилог.

 

О Васкрсу 2016 године, ваш парох Богољуб Поповић.