Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, За вернике, Парохијска писма    449 пута прочитано    Датум: 29.12.2019    Одштампај

Драги Парохијани,

bozicИспраћајући календарску 2019 годину чекамо празник Христовог Рођења. Тим поводом, свим парохијанима желимо да у здрављу дочекају и празнично прославе рођење Богомладенца Христа. Шаљемо вам честитке уз радосни поздрав Божића: ,,Мир Божији и Христос се роди”.

Живимо у време кда су нам преко потребни мир и добра воља. Зато у нашем срцу увек а посебно о Божићу, треба да се чује анђеоска песма: Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља ! (Лк 2, 14).

Ова божићна порука, садржи у себи три велике истине и на овим речима се темељи: начин, смисао и циљ нашег живота.

Прва истина је позив да прослављамо Бога. Славити Бога може онај ко је открио дубљи смисао живота. Што је дубље знање о Богу, то је већа радост живота и већа спремност да славимо Бога.

Друга истина јесте мир на земљи. Миротворство је у Божјој власти. Њиме човек постаје син Божји, по речима Христовим: Блажени миротворци јер ће се синови Божји назвати! (Мт. 5, 9). Само они који се помире са Богом и са људима око себе, могу пронаћи мир у својој души; такви људи су прави миротворци. Њима је мир у срцу а не само на језику. Они који се не помире са Богом и људима у уму и у срцу, од њих ће мир увек бежати и биће им само на језику, а у срцу ће и даље остати гнев и мржња. Што је више Бога у људским срцима, то је више мира на земљи. Што је мање ових духовних врлина, то је више отимања за власт, славу и богатство, које не доносе духовни мир, већ немир и бриге овога света.

Трећа истина је добра воља међу људима која је темељ људског заједништва. Тамо где се роди мир међу људима, наступиће и добра воља међу људима. Добра воља се рађа из љубави, а права љубав по Богу не тражи ништа за себе, зато што није себична и тиме даје места и за друге, наше ближње.

Бог је сишао с’ неба међу нас на овај Свети Дан, да би нас уздигао на небо изнад сваке земаљске тајне. То је наша радост, наша нада и утеха, коју нам доноси Христово рођење – Божић.

Због тога Вас позивамо на овај благословени Дан, на молитвени сусрет у Цркви, која је мистично Тело Христово. У Цркви, на Светој Литургији, кроз причешће, ми се сједињујемо са Христом, зато без Цркве нема спасења а ни Спаситеља.

Позивамо вас на Бадње вече и Божић на службу Божију да заједно у молитви поде-лимо радост празника и из храма понесемо благослов Богомладенца Христа у свој дом.

Бадње вече у:

Сијеру  (Muraz) у 19.ч.

Лозани (Cathédrale de Lausanne) у 19.ч.. *Треба користити  паркинг Riponne

 

На Божић ујуто, Св. Литургија

Сијер (Muraz) у 08. часова

Лозани (Bethusy) Бетузи  u 08.часова.

 

,,Мир Божији и Христос се роди”, срећну и благословену Нову годину, жели вам парох протојереј Богољуб Поповић са црквеном Управом.