Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    481 пута прочитано    Датум: 15.01.2020    Одштампај

Празник Христовог Рођења у Лозани и Сијеру протекао је свечано у празничној атмосфери. На Бадње вече у Лозани и Сијеру служено је Вечерње са паљењем бадњака.

Пре почетка Вечерње Службе, у лозанској Катедрали, унет је бадњак уз појање божићне песме о Рождеству. После уношења бадњака, дечији хор је отпевао Божићне песме у пратњи професора г-ђе Нине Софронски.

Вечерње су служили: парох, протојереј Богољуб Поповић, протођакон Иван Толић и православни франкофонски парох, отац Франсоа Меан. За певницом је певао парохијски хор деце и одраслих.

На другом богослужбеном месту у Сијеру, служио је јеромонах Исидор Јагодић, професор призренске Богословије, а за певницом је певао парохијски појац Г-дин Милутин Павловић.

После Вечерњег богослужења, верници су узели бадњак, после чега су са свештенством учествовали у паљењу бадњака испред храма. Уз пламен бадњака и послужење куваним вином, честитали су једни другима Бадње вече и Христово рођење са жељама за добро здравље и успех у Новој години.

На Божићно јутро, нешто раније него обично, у Лозани и Сијеру, служена је божићна Литургија на којој су се многи верници причестили Светим тајнама Христовим. Прочитана је божићна Посланица Патријарха српског Г-дина Иринеја и пренети божићни поздрави и благослов надлежног Епископа Г-дина Андреја.