Parohijski dom
dom
Rubrika: Aktuelnosti    29 puta pročitano    Datum: 15.01.2020    Odštampaj

Praznik Hristovog Rođenja u Lozani i Sijeru protekao je svečano u prazničnoj atmosferi. Na Badnje veče u Lozani i Sijeru služeno je Večernje sa paljenjem badnjaka.

Pre početka Večernje Službe, u lozanskoj Katedrali, unet je badnjak uz pojanje božićne pesme o Roždestvu. Posle unošenja badnjaka, dečiji hor je otpevao Božićne pesme u pratnji profesora g-đe Nine Sofronski.

Večernje su služili: paroh, protojerej Bogoljub Popović, protođakon Ivan Tolić i pravoslavni frankofonski paroh, otac Fransoa Mean. Za pevnicom je pevao parohijski hor dece i odraslih.

Na drugom bogoslužbenom mestu u Sijeru, služio je jeromonah Isidor Jagodić, profesor prizrenske Bogoslovije, a za pevnicom je pevao parohijski pojac G-din Milutin Pavlović.

Posle Večernjeg bogosluženja, vernici su uzeli badnjak, posle čega su sa sveštenstvom učestvovali u paljenju badnjaka ispred hrama. Uz plamen badnjaka i posluženje kuvanim vinom, čestitali su jedni drugima Badnje veče i Hristovo rođenje sa željama za dobro zdravlje i uspeh u Novoj godini.

Na Božićno jutro, nešto ranije nego obično, u Lozani i Sijeru, služena je božićna Liturgija na kojoj su se mnogi vernici pričestili Svetim tajnama Hristovim. Pročitana je božićna Poslanica Patrijarha srpskog G-dina Irineja i preneti božićni pozdravi i blagoslov nadležnog Episkopa G-dina Andreja.