Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    544 пута прочитано    Датум: 12.02.2019    Одштампај

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски, Господин Андреј поводом парохијске славе Света Три Јерарха у Лозани, посетио је српску и франкофонску парохију, где је са надлежним свештенством началствовао на Светим Богослужењима.

У суботу 09 фебруара 2019 године, Епископ Андреј посетио је франкофонску парохију Светог Мера и Светог Григорија Паламе, где је служио Свету Литургију и причестио вернике ове парохије, позвавши надлежног пароха оца Франсоа да са верницима дође у српску парохију на славу Света Три Јерарха. На Светој Литургији, по благослову Епископа служили су: надлежни парох Франсоа Меан, прота Богољуб Поповић и ђакон Иван Толић. За певницом су појали појци франкофонске парохије и професори Нина Софронски и Милутин Павловић, док је у Олтару помагао студент докторант Г-дин Милан Кострешевић.

Истог дана у парохији Света Три Јерарха, на празничном Вечерњу у част Светитеља, по благослову Епископа, служили надлежни парох прота Богољуб Поповић и парохијски ђакон Иван Толић. Његово Преосвештенство Епископ Андреј, певао је на Вечерњу са појцима на радост присутних парохијана због празничног благољепија.

У недељу 10 фебруара на дан парохијске Славе Света Три Јерарха, служена је Света архијерејска Литургија. Поред верника срба и франкофона из Лозане, донадошли су верници из других парохија: Берна, Цириха, Луцерна и Женеве, као и група монаха из Америке. По благослову Епископа, служили су надлежни парох, прота Богољуб Поповић, франкофонски парох Франсоа Меан и парохијски ђакон Иван Толић. У Олтару су саслуживали, ипођакон Саша Бранисављевић, и чтечеви Антоан Скриво и докторант Ведран Грмуша. За лепоту појања на Светој Литургији потрудили су се појци матичне парохије коју су водили професори Нина Софронски и Милутин Павловић.

У празничној беседи, Његово Преосвештенство Епископ Андреј подсетио је на заслугу три Светитеља морамо сагледати у њиховом огромном пастирском теолошком и духовном раду који су учинили за православну Цркву што је ево вековима служило за узор великим подвижницима и Светитељима широм целе хришћанске Цркве до данас.

После Свете Архијерејске Литургије, освећени су славски симболи које су припремили кумови овогодишње парохијске славе, породица Срђана и Светлане Симић који су део славског колача предали новом домаћину породици Милану и Савки Максић.

Након славског обреда кумови су позвали све присутне на послужење и заједничку трпезу љубави, која је припремњена у част парохијских заштитник. На крају славског ручка, Господин Епископ се захвалио кумовима Славе породици Симић и све присутне пожелевши им Божији благослов и молитвену заштиту Света Три Јерарха.