Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, Верски празници    492 пута прочитано    Датум: 24.04.2019    Одштампај

Драги парохијани,

Приближавамо се најрадоснијем хришћанском празнику, Христовог васкрсења. Размишљамо побожно о значају и дубини јеванђелских речи, које нам живописно сведоче о последњим данима Христовог земаљског живота. Пут ка васкрсењу Христовом, водио је кроз велико страдање и смрт на Крсту. Али то није главни догађај, већ је главно, Христово славно Васкрсење и тријумф живота над смрћу. Циљ човековог живота, је вечни живот са Богом, који је Господ обећао праоцу Адаму и Еви, али тај циљ је промашен, и смрт је ушла у историју човечанства. По Божијем човекољубљу, Господ није оставио човека, већ је послао свога јединородног Сина да ослободи људски род од греха и смрти. Божији план о спасењу човека, почео је оваполоћењем Богочовека Исуса Христа, који је узео на себе нашу љутску природу, да је кроз своје Васкрсење, преображену и прослављену, поново приведе Богу Оцу у обећано Царство небеско.

Последњих дана пред страдање, Господ Исус Христос је учинио чудо у Витанији, где је васкрсао праведнога Лазара. Славећи овај догађај, црквени песник благовести: ,,Уверавајући нас пре Твог страдања у опште васкрсење, из мртвих си подигао Лазара Христе Боже. Због тога и ми као деца, носећи знамења победе, Теби победиоцу смрти кличемо: Осана на висинама, Блаословен је Онај који долази у име Господње.” Из песме, видимо, да Господ Исус Христос, жели још једном да увери Свете Апостоле да се од Лазаревог васкрсења поуче у истинитост Његовог васкрсења, јер су наступили последњи дани Његовог земаљског живота.

Последња радост пре Христовог страдања, стигла је на Цвети, од мале деце и обичних људи. Тога дана, пред вратима Јерусалима, они су дочекали Христа бацајући цвеће и палмине гранчице. Радујући се, узвиквали су пророчке речи Давидовог псалма: ,,Осана, благословен који долази у Име Господње“. Ко је од њих могао замислити каквог Госта дочекује? Вероватно, њихов ум није могао да открије дубину ове тајне Божије, али је њихово срце било достојно да изрази радост и усхићење Христу који је смерно јахао на магарету.

После ове добродошлице, све се променило. Безбожно веће народних вођа смишљало је план како да Христа убије. Уследила је недеља великог Христовог страдања, коју Црква зове Страдална недеља. И ми као православни Хришћани, тугујући састрадавамо са нашим Господом, размишљајући о тајни Божијег човекољубља и неизмерне Жртве, коју је принео за сав љутски род. Проводећи ово време у Цркви на молитви, у побожном бдењу, чекамо Христово славано Васкрсење.

Велика – Страдална Недеља

У овој недељи на Светим Службама, сећамо се последњих догађаја из Христовог земаљског живота.

Велики понедељак – славимо успомену на Христов пут у Јерусалим и клетву коју је Господ изговорио на неплодну смокву. Овога дана читамо старозаветну причу о Јаковљевом сину Јосифу, кога су браћа продала у Египат.

Велики уторак – сећамо се проповеди коју је Господ Исус Христос изговорио у Јерусалимском храму, и јеврејских старешина који направише безбожно веће да ухвате Христа и да Га убију. Такође, сећамо се поуке из јеванђелске приче “о десет девојака”.

Велика среда – сећамо се жене грешнице, која је миром помаза ноге Христове и Јуде издајника, који тајно одлучи да изда свога Учитеља.

Велики четвртак – Црква се сећа Пасхалне вечере, и Благослов Хлеба и Вина као Свете Тајне коју је Господ Исус Христос установио да се чини у Његов спомен. Јуда издајник одлази са Вечере, и безумно издаје свога Учитеља, након чега је уследило хватање осуда и распеће Христово.

Велики петак – Са тугом и побожним бдењем, сећамо се дана великог Христовог страдања, неправедне осуде, распећа и смрти на Крсту.  На Велики петак, постимо строго на води, (сухоједеније – сув хлеб и вода).

Велика субота – Христос почива телеом у гробу а Душом силази у Ад да објави Свето Јеванђење о спасењу, душама преминулих отаца и праведних.

Васкрс (Пасха) – Славимо Христово славно васкрсење из мртвих.

Све Вас поздрављамо радосним поздравом о Васкрсу: ,,Христос Васкрсе“ ,,Ваистину Васкрсе“.

О Васкрсу 2019 године, парох протојереј Богољуб Поповић.

 

Током Светле Недеље по Васкрсу, долази нам у госте:

ДЕЧЈЕ – ОМЛАДИНСКИ ЦРКВЕНИ ХОР ,,БРАНКО” ИЗ НИША

Позивамо Вас да дођете на:

ВЕЧЕРЊУ СЛУЖБУ 30. Априла 2019 године у 18:30 ч. Храм Света Три Јерарха на Епаланжу Route de Berne 230. 1066 Epalinges

ВАСКРШЊИ КОНЦЕРТ 02. Maj 2019 године у 18:30 ч. Temple de Chailly Avenue de Temple 2 bis, 1012 Lausanne

ПОЗИВ НА ГОДИШЊУ СКУПШТИНУ 2019 ГОДИНЕ

Позивамо Вас на годишњу Скупштину црквене општине и парохије у Лозани, 12 маја 2019 године у Лозани, после свете Литургије, као што је планирано по распореду богослужења.

Дневни ред Скупштине:

1. Извештај о приходима и расходима у 2018 години. 2. Предлог буџета за 2019 годину. 3. Извештај о грађевинским радовима. 4. Питање кантоналног признања 5. Разно.

Позивамо све активне парохијане на годишњу Скупштину да учествују у њеном раду.

X – ДОНАТОРСКИ РУЧАК

Позивамо парохијане на Донаторски ручак ради прикупљања прихода за грађевинскe радове и уређење парохијског храм на Епаланжу. Донаторски ручак је планиран у недељу 02 јуна 2019 године. Почетак окупљања од 12:00 часова у просторијама клуба ,,Требава“ у Vevey. (Avenue Général-Guisan 58. 1800 Vevey). Програм: 12:00 – 13:00 Дочек гостију и аперитив са хладним предјелом 13:00 – Ручак 16:00 – Крај донаторског ручка

Спонзор Донаторског ручка је: Г-дин Зоран Радовановић.

Пријаве и резервације за донаторски ручак су код: Г-дина Саве Савића 076/563 16 11, или у Цркви код чланова