Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, Парохијска писма    1.438 пута прочитано    Датум: 26.04.2017    Одштампај

Драги парохијани,

Дан за даном молитвено ходимо по календарском кругу, тихо и нечујно приближавамо се најрадоснијем празнику Христовог васкрсења. Духовно созерцавамо записане речи светих Јеванђелиста који нас воде у Витанију да присуствујемо  Лазаревом васкрсењу, да се уверимо у чудо, коју је Христос учинио над Лазаром, откривши нам за моменат силу коју је носио сакривену Богочовек Исус. Чудом Лазаревог васкрсења, Христос припрема Апостоле и све нас, да верујемо у истинитост Његовог васкрсење, које је дошло: након потпуног унижења, мучења и страдања и на крају смрти на крсту. Али после свега, догодило се Њгово славно Васкрсење. Последња слава пред страдање, стигла је од деце и обичних људи на Цвети, који су пут у Јерусалим посули цвећем и гранчицама, узвикујући Христу: ,,Осана, благословен који долази у Име Господње“, незнајући тајну ко је заиста Он који јаше на магарету у Јерусалим, који га последњи пут дочекује добродошлицом. Ко је од њих могао знати каквог Госта дочекује, то њихов ум није знао да објасни, али је њихово срце осећало да им се приближава Неко ко се невидљиво дотиче њиховог срца, које од радости узвикује ове чудесне речи псалма Давидовог: ,,Благословен који долази у Име Господње, Благословен цар Израиљев“. Такав је био Христов пут у Јерусалим после Лазареве Суботе на Цвети. Оно што се догодило после Цвети, није личило на претходну недељу. Уследила је недеља Христовог страдања, и она се зове Страдална недеља.

 

У овој недељи текстови празничних служби описују догађаје последњих  дана Христовог земаљског живота.

Велики понедељак – потсећамо се на Христов пут у Јерусалим када је проклео неплодну смокву; и на Јосифа кога су браћа продала у Египат.

Велики уторак – Христос проповеда у Јерусалимском храму. Старешине јеврејске траже начина да га ухвате и убију. Овога дана црква подсећа вернике да се поучимо од јеванђелске приче “о десет девојака”.

Велика среда – потсећамо се на жену која је миром помазала Христа и тако га припремила за погреб и на Јуду издајника, који је одлучио да изда свога учитеља за 30 сребрника.

Велики четвртак – Последња  Христову Тајну вечеру са ученицима, када је установљена Света Тајна Причешћа. Овога дана је Христос ухваћен и предат на страдање и смрт.

Велики петак – сећамо се дана Христовог страдања и смрти. На Велики петак пости се строго, или (сухоједеније – сув хлеб и вода), за оне који могу не једу ништа до завршетка Вечење службе.

Велика субота – дан Христовог погреба и силаска у Ад и проповед Јеванђеља о спасењу душама умрлих.

Васкс (Пасха) – Славимо Христово васкрсење из мртвих. Последње недеље пред Васкрс, пости се на води.

 

За празник Пасхе сви Јевреји по Мојсијевом закону су јели ,,Пасхалну вечеру“, у част Празника. Спремали су пасхално јагње, које је по свом симболу, указивало на жртву Христову, којом је себе принео за грехе целог човечанства.

Христова жртва на крсту заменила је потребу приношења старозаветних жртава. На Тајној вечери Велики четвртака, Христос је са ученицима последњи пут јео пасхалну вечеру. После вечере, узео је Хлеб и Вино, благословио и разделио ученицима рекавши да у будуће то чуне у Његов спомен, и тиме установио Свету тајну причешћа, као нови начин и заједничарења и сједињења са Христом.

После вечере Христос је са ученицима изашао у Гецимански врт да се помоли. Један од ученика Јуда, тајно Га је издао јеврејским старешинама. У то време, јеврејска држава је била под римском окупацијом. Због тога, старешине народа нису смеле осудити или казнити   Христа, већ су то учинили уз помоћ римских власти оптуживши  Га римском намеснику који је управљао Јудејом, Понтију Пилату.

Уз лажне оптужбе сведока, јеврејске старешине су оптужиле Христа да буни народ против римског Цезара. Без доказа за кривицу, Пилат је опрао руке не налазећи кривице да га осуди на смрт, али уплашивши се побуне у граду, предаде Га јеврејским старешинама и чети војницика да се разапне.

На Велики петак, Христос је распет на Крсту на Голготи изнад Јерусалима где је од исцрпљености и мучења убрзо  умро на Крсту. Један од Христових тајних ученика, Јосиф из Ариматеје затражио је од Пилата тело Христово да скине са Крста и сахрани по јеврејским обичајима. Све ове догађаје Црква је описала у богослужбеним текстовима који се служе на Богослужењима Велике недеље.

На вечерњу Великог петка износи се Плаштаница (слика Христовог полагања у гроб) ради поклоњења и целивања. Из Св. Јеванђеља читамо да је Христос после смрти уочи суботе скинут са крста, умотан у платно – Плаштаницу и положен у нови гроб усечен у стени који се затварао великом каменом плочом.

Христово Воскресење, носи назив Пасха. Реч «Пасха» дошла је из грчког језика и означава «прoлазак», «избављење». Успомена на овај историјски догађај, описан је у Старом Завету и потсећа на тежак живот и страдање јеврејског народа у египатском  ропству. По Божијем наређењу, пророк Мојсије је извео Јеврејски народ на слободу. Овај догађај по својој симболици, указао је на будући догађај који ће се поновити кроз Христово страдање смрт и васкрсење. Зато је Христово васкрсење за нас Нова пасха и нада за наш прелазак ,,из смрти у живот“. Христовом смрћу на крсту, остварило се наше искупљење, а кроз Његово васкрсење отворен је пут у живот вечни.  Христово Васкрсење је темељ на коме се гради наша вера. То је благовест и највећа утеха хришћанске Вере, то је Истина коју су нам Апостоли објавили, у тој истини смо крштени и у истину васкрсења полажемо наду на наше васкрсење и вечни живот са васкрслим Господом Христом.

 

У тој вери Вас радосно поздрављамо и ове године о Васкрсу радосним поздравом ,,Христос Васкрсе“ ,,Ваистину Васкрсе“.

 

VIII – ДОНАТОРСКИ РУЧАК

Позивамо парохијане на Донаторски ручак ради прикупљања прихода за грађевинскe радове и уређење парохијског храм у згради на Епаланжу. Донаторски ручак је планиран у недељу 11 јуна 2017 године. Почетак окупљања од 12:00 часова у просторијама клуба ,,Требава“ у Vevey. (Avenue Général-Guisan 58. 1800 Vevey).

Програм:  

             12:00 – 13:00 Дочек гостију и аперитив са хладним предјелом

13:00 – Ручак

16:00 – Крај донаторског ручка

Спонзори Донаторског ручка су: Милорад Милићевић, Драган Денда, Жељко Милићевић и Драган Митрушић.

 Пријаве и резервације за донаторски ручак су код: Г-дина Саве Савића 076/563 16 11, или у Цркви код управе и свештеника.

 

ПОЗИВ НА ГОДИШЊУ СКУПШТИНУ

 Позивамо Вас на годишњу Скупштину наше парохије и црквене општине 28 Маја  у Лозани после свете Литургије, као што је планирано по распореду богослужења.

Дневни ред Скупштине:

  1. Извештај о приходима и расходима у 2016 години.
  2. Предлогу буџета за 2017 годину.
  3. Извештај о грађевинским радовима.
  4. Разно.

 

Позивамо све активне парохијане на годишњу Скупштину и учествују у њеном раду.

 

РАДОВИ НА УРЕЂЕЊУ ХРАМ КАПЕЛЕ У ПАРОХИЈСКОМ ЦЕНТРУ НА ЕПАЛАНЖУ

Током 2016 године, постављено је подно грејање и изливена цементна кошуљица (шап). Крајем 2016 године замењени су стари прозори и балконска врата у делу зграде за становање. У поткровљу,  замењена су: 2 прозора и 1 балконска врата. Након исељења станарке на другом спрату, замењено је 7 прозора и 2 балконска врата. Радови су финансирани од кирије. Сретствима од тих прихода и бесплатним радом неколико парохијана током децембра и јануара реновиран је стан који ће крајем марта бити завршен.

У 2016 години прикупиљене су понуде за: скеле, и понуда за завршетак зидарских радова изнад цркве, и затражена нова  понуда за целу кровну конструкцију. Фирма ,,Пирамида“, нам је доставила нову понуду за: дрвену конструкцију и међуспратну плочу, материјал за кровну изолацију, кровне прозоре и окапнице, дакле комплетан кров, јер су издаци за додатне послове од друге фирме превелики за наше могућности. Група приложника почетком 2015 године уплатила је наменске прилоге за кров и на томе се стало. Познато је да су унутрашњи радови за Цркву скупи и није лако обезбедити сретства за оне радове који се не виде. Верници обично пулаћују прилоге за фреске и иконе, али је тешко доћи до тих радова, јер су они увек на крају. Замена крова на целој згради, израда иконостаса, пода, подног грејања, су скупи радови за које немамо појединачно приложнике и то мора да се финансира од целе парохијске заједнице, због тога шаљемо уплатницу уз парохијско писмо, како би што већи број парохијана помогао за тако велике радове. На основу онога што пристигне од уплата можемо планирати обим радова. То је главни разлог због чега се рок завршетка стално продужава. Врло је тешко дати одговор верницику који након своје уплате  постави питање:,,Када ће бити завршени радови, или кад ће бити готова Црква“. Нажалост, од прикупљеног прилога, ми нисмо у могућности да наручимо кров или да ангажујемо фирму за неки већи грађевински посао. Зато Вас молимо за разумевање, јер су цене грађевинских радова према стандарду ове државе познати свима који овде живе.

Износ прикупљених понуда не наводимо у парохијском писму, али ће бити представљене на годишњој Скупштини. Молимо све који су у могућности, да уплате наменски прилог на приложену уплатницу, како би на Скупштини на основу прикупљених сретстава могли да говоримо о завшеку радова и пресељење у наше просторије. Наша снага се састоји у јединству: ,,јер ако свака породица дарује по мало“, резултат ће бити позитиван и видљив, а ако нисмо сложни и тражимо неке изговоре:,,снаћиће се и без мене“, онда нема ништа да очекујемо. Као парохија смо често у ситуацији да немамо простор Цркве кад нам треба и то траје годинама, што свакако много утиче на резултате наше мисије и ствара замор код свих, због чега је потребно схватити такво стање нетреба да траје у недоглед. Да нам Господ помогне у доброј намери, да наш труд благослови и нашу снагу укрепи силом Свога васкрсења, желимо Вам свима срећан и Богом благословен празник Христовог Васкрсења и ове године и на много година.

 

О Васкрсу 2017 године, ваш парох Богољуб Поповић.