Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности    1.296 пута прочитано    Датум: 3.07.2017    Одштампај

На празник светих апостола Вартоломеја и Варнаве у суботу 24 јуна 2017 године, Његово Преосвештенство Епископ Андреј, служио је Свету Архијерејску Литургију у Лозани. Тога дана рукоположен је у чин ђакона, дипломирани теолог Г-дин Иван Толић из Ивердона.

Светој Литургији присуствовали су скоро сви свештеници из Швајцарске, на челу са Архијерејским наместником протојерејом ставрофором Станком Марковићем, где их је дочекао надлежни парох отац Богољуб Поповић. Поред свештеног братства из Швајцарске, дошли су и свештеници храма Светог Саве у Бечу, протојереј ставрофор Ненад Михајиловић, духовник новорукоположеног ђакона и отац Филип Милуновић. У жељи да присуствују Светој литургији и рукоположењу, дошли су свештеници локалних православних парохија као и гостујући свештеници из отаџбине. Међу присутним гостима био је и Амбасадор Босне и Херцеговине у Берну, Њ.Е.  Г-дин Анђелко Граховац и парохијани из Лозане.

За благољепије током Свете Службе потрудили су појци парохије Света Три Јерарха, састављене од дечије групе музичке школе и одраслих, под руковотством професора Нине Софронски.

На почетку Свете Литургије, на предлог надлежног пароха, Епископ Андреј је рукопроизвео у чин чтеца Г-дина Антоана Скрива, православног швајцарца који дужи низ година акривно помаже на богослужењу и унапређењу благољепија црквеног хора. Епископ му се захвалио за тај труд и пожелео да настави свој ревносни рад у парохији Света Три Јерарха.

Након освећења Светих дарова, уз сложно певање присутног свештенства и народа ,,Аксиос и достојан“ извршен је чин рукоположења ђакона Ивана Толића. Епископ Андреј је пожелео ђакону Ивану Божији благослов и помоћ у ђаконској служби, имајући увек за пример неке ђаконе српске Цркве, који су остали упамћени по благољепију дајући тиме допринос развоју црквене музике.

После свете Литургије, надлежни парох и црквена управа позвали су: свештенство, званице и парохијане на послужење и заједничку трпезу љубави у салу испод Храма.  Током ручка, дечији хор музичке школе отпевали су неколико духовних песама а након тога музицки трио: професори Милутин Павловић, Нина Софронски и Анђела Коцовић су отсвирали краћи музички програм на радост и уживање присутних.

 

Вечерње у франкофонској парохији у Лозани

После подне, у вечерњим часовима, Епископ Андреј је посетио франкофонску парохију Светог Мера и Григорија Паламе у Лозани. По благослову Епископа, вечерњу Службу служио је надлежни парох, отац Пјер Франсоа Меан и ново-рукоположени ђакон Иван Толић. За певницом су певали октет франкофонске парохије и Нина Софронски и Милутин Павловић. После вечерње Службе, Епископ је поздравио присутне парохијане и одржао катихетску поуку. У наставку, уследио је срдачан разговор Епископа са франкофонским парохијанима који искористили прилику да се боље упознају са својим Епископом и да поставе нека питања. На крају, верници су се захвалили Епископу Андреју на посети и позвали да дође поново.