Парохијски дом
dom
Рубрика: Актуелности, Верски празници    141 пута прочитано    Датум: 17.01.2023    Одштампај

Прослава Бадње вечери и Божића у Лозани и Вејрасу поред Сијера, после двогодишњих санитарних мера била је посебна радост за све парохијане.
Вечерња Служба и паљење бадњака, из године у годину, постали су пракса за Православне вернике али и за друге хришћане који желе да упознају православну Службу и обичаје за Божић.

Вечерњем богослужењу у лозанској Катедрали предходило је уношење бадњака у храм, уз певање Божићних песама о рођењу Христовом за који се потрудио парохијски хор под вођством професора Нине Софронски. На вечерњу су служили парох протојереј Богољуб Поповић и протођакон Иван Толић.

После Вечерња, упаљен је бадњак и приређено послужење где су парохијани једни другима честитали Бадње вече и пожелели здравље и успех у Новој години.
На Божићно јутро, у парохијском храму на Епаланжу, у 08 часова, служена је Света Литургија на којој се причестио велики број парохијана. После Литургије, парох је честитао верницима Празник Христовог рођења и пренео благослов и божићне поздраве Епископа Андреја, који је свим верницима Епархије, честитао Бадње вече и Божић древним поздравом: Мир Божији, Христос се роди!

У кантону Валис, у новом храму у месту Вејрас, поред Сијера, служено је Вечерње за Бадње вече и божићна Литургија. По благослову Епископа Андреја, служио је јеромонах Исидор Јагодић, сабрат манастира Светих Арханђела и професор призренске Богословије а за певницом је певао професор Милутин Павловић.
После вечерње Службе, упаљен је бадњак, а верници су уз послужење разменили Празничне честитке. Сутрадан на Божић, служена је Света Литургија у 08:00 часова на којој су се причестили присутни верници.